Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Eroii gemeni înfrâng Moartea
Articole online

Eroii gemeni înfrâng Moartea

În versiunea scrisă a Popol Vuh, Eroii gemeni sunt duşi în Ceruri şi devin Soarele şi Luna.

Eric S. Thompson, expert în cultura maya, a susţinut că aceasta e o versiune distorsionată şi denaturată a poveştii originale, datorată influenţei spaniole, şi a sugerat că în tradiţia orală, gemenii au fost preschimbaţi în Soare şi Venus.

Aceste corpuri cereşti erau considerate în mitologia mayaşă a fi fraţi, în timp ce Luna era soţia Soarelui.

Rectificarea îl transformă pe Hunahpu în echivalentul mayaş al lui Quetzalcoatl.

De asemenea, probabil că versiunea orală originală a Popol Vuh punea mai mult accent pe aspectul spiritual al transformării gemenilor.

Chiar dacă Popol Vuh a fost transpus în scris după cucerirea spaniolă, legendele care descriu naşterea, viaţa, moartea şi renaşterea lui Hunahpu şi Xbalanque sunt rămăşiţele unui important ciclu mitologic din perioada clasică.

Aventurile Eroilor gemeni dezvăluie concepţia mayaşă despre călătoria sufletului în moarte şi renaşterea ulterioară şi oferă informaţii importante pentru înfrângerea morţii şi obţinerea învierii.

Povestea transmite astfel un mesaj important, de relevanţă universală: sugerează că regii, nobilii şi poate toate fiinţele umane preiau în momentul morţii identitatea unuia dintre gemenii legendari şi iau parte la aventurile lui experienţiale.

Experienţe dincolo de moarte

Dovezile incomplete din Codexul de Ceramică mayaş par să indice că unul dintre tiparele arhetipale americane pentru călătoria postumă a sufletului şi posibil pentru iniţierea sacră în moarte şi renaştere era strâns legat de temele din Popol Vuh.

Acesta descrie procesul de transformare prin moarte şi renaştere ca o serie de încercări dificile şi experienţe care au loc în tărâmurile htonice”.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola