Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Eroii gemeni înfrâng Moartea
Articole online

Eroii gemeni înfrâng Moartea

Dar să vedem ce scrie Stanislav Grof, în cartea sa „Ultima călătorie. Dincolo de frontierele morții”, despre poveste mitologică a Eroilor gemeni, care au trecut prin chinuri groaznice în timpul vizitei lor în lumea subpământeană şi au trăit în cele din urmă moartea şi renaşterea:

„Descrierea aventurilor lor constituie o parte importantă din Popol Vuh, care este o cronică a regilor şi a războaielor pe care le-au purtat între ei şi cu vecinii lor. Tema sa mitologică cea mai distinctă este efortul continuu al zeilor din America antică de a crea o fiinţă evoluată care să aibă capacitatea de a-şi cunoaşte şi a-şi venera creatorul.

Aventura Eroilor gemeni în lumea subpământeană

Cea mai relevantă porţiune a textului descrie înfruntarea victorioasă a Eroilor gemeni cu seniorii lumii subpământene, suveranii Xibalbei. Povestea începe când tatăl gemenilor, Hun-Hunahpu, şi soţia lui, Vucub Hunahpu, sunt atraşi în lumea subpământeană de seniorii din Xibalba, să se joace cu mingea.

După ce pierd, sunt omorâţi şi decapitaţi; seniorii subpămînteni atârnă apoi capul lui Hun-Hunahpu pe un un pom uscat, drept avertisment. Planta, până atunci stearpă, face imediat fructe, lucru privit ca un miracol.

Când o fecioară pe nume Xquic vine să privească fructele, craniul lui Hun-Hunahpu scuipă în mâna ei şi o lasă gravidă.

Tânăra femeie se întoarce apoi la suprafaţa pământului şi dă naştere Eroilor gemeni Hunahpu (Vânătorul) şi Xbalanque (Pruncul jaguar).

Când gemenii cresc şi devin doi tineri frumoşi, ei descoperă mingea de cauciuc care fusese folosită de tatăl lor şi alte câteva accesorii necesare pentru joc.

Încep să se antreneze riguros şi cu o tenacitate deosebită. După ce dobândesc o măiestrie extraordinară, decid să coboare în Xibalba pentru a răzbuna moartea tatălui lor.

În lumea subpământeană, seniorii din Xibalba îi supun pe Hunahpu şi Xbalanque la o serie de încercări dificile.

Gemenii reuşesc să depăşească cu succes toate pericolele din Casa Penumbrelor, Casa Cuţitelor, Casa Frigului, Casa Jaguarilor şi Casa Focului.

În Casa Liliecilor însă, sunt la un pas de înfrângere când un liliac smulge capul lui Hunahpu. Locuitorii din Xibalba iau capul şi îl atârnă pe terenul de joc, ca trofeu.

Xbalanque cheamă animalele, iar ţestoasa ia forma capului lui Hunahpu. Xbalanque foloseşte această diversiune şi salvează capul adevărat al lui Hunahpu; Hunahpu e readus la viaţă şi jocul se termină la egalitate.

La următorul test, gemenii sar de bună voie în flăcările unui foc imens, ştiind că, prin toate faptele lor de curaj de până atunci, au dobândit nemurirea.

Cinci zile mai târziu, se scoală din morţi şi săvârşesc miracole deghizaţi în pescari îmbrăcaţi în zdrenţe.

Ard case şi le fac să reapară, apoi se taie în bucăţi şi revin la viaţă, arătând mai tineri şi mai frumoşi ca înainte.

Când seniorii din Xibalba cer acelaşi lucru pentru ei înşişi, gemenii îi sacrifică şi nu îi mai readuc la viaţă.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola