Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Eroii de la Fort Alamo, urmașii spartanilor de la Termopile
Articole online

Eroii de la Fort Alamo, urmașii spartanilor de la Termopile

Pe 6 martie 1836, după lupte înverșunate, cinci mii de soldați mexicani ocupă Fortul Alamo din Texas. Cei 187 de apărători mor până la unul.

Texasul făcea parte inițial din Mexic. Însă, celor 4.000 de locuitori hispanici veniseră să li se adauge numeroși coloniști nord-americani însoțiți de sclavii lor.

Nou-veniții au o serie de ciocniri cu guvernul mexican, în special pentru acesta pretindea abolirea sclaviei. Drept urmare, își proclamă autonomia, la inițiativa unuia dintre ei, Sam Houston.

Generalul mexican Santa Anna, în fruntea unor trupe numeroase, pornește să înăbușe rebeliunea.

Doi coloniști, James Bowie și William Travis, decid să-i aștepte pe mexicani într-o veche misiune, fortificată în grabă, în apropiere de San Antonio, împreună cu 160 de oameni.

În timp ce armata mexicană îi încercuiește, grupul de coloniști din Fort Alamo este întărit de câteva zeci de voluntari americani, conduși de un vânător legendar originar din Tennessee: Davy Crocket, în vârstă de 49 de ani (foto).

Timp de câteva zile, fără pauză, mexicanii trag cu tunurile în fort. În dimineața zilei de 6 martie, ei reușesc să pătrundă în incintă pe furiș.

Când este dată alarma, fiecare dintre americani se grăbește spre postul său, însă lupta este prea inegală. Aceasta se încheie după o oră și jumătate, răstimp în care apărătorii pier până la unul.

Reeditând eroismul lui Leonidas de la Termopile, apărătorii de la Fort Alamo le-au permis texanilor să-și câștige independența, reținând armata mexicană din 24 februarie până pe 6 martie.

Într-adevăr, între timp, pe 2 martie, Texasul își proclamase neatârnarea față de Mexic.

Santa Anna își reia marșul, însă soarta se întoarce la San Jacinto, unde, pe 21 aprilie, mexicanii, epuizați, sunt surprinși de 900 de texani sub ordinele lui Sam Houston.

Cu strigăte de „Răzbunare pentru Fort Alamo!”, ei îi iau ca din oală pe militarii lui Santa Anna, care dormeau, ucigând 600 dintre ei și luând prizonieri încă pe atâta.

Santa Anna este nevoit să părăsească Texasul și să-i recunoască independența. Sam Houston devine primul președinte al noii republici întemeiate pe jertfa celor 187 de eroi de la Fort Alamo.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola