Ca urmare, la 23 februarie 1949, Episcopia Huşilor păstorită de episcopul Grigorie Leu dispărea, prin comasare cu Eparhia Romanului.
Episcopul, cunoscut pentru convingerile sale anticomuniste, a mers la Bucureşti, unde oferit a demisia în schimbul păstrării eparhiei.
Petru Groza, un asasin
Dr. Petru Groza, primul-ministru al guvernului din acea vreme, l-a invitat, pe 27 februarie 1949, la o masă protocolară unde i-a respins cererea, dar l-a şi certat pe motiv că fiul său, Victor Leu, vorbea la Radio Londra împotriva regimului.
Imediat după aceea ierarhul a început să se simtă rău, fiind conștient că a fost otrăvit, acest lucru spunându-l tuturor celor apropiați care i-au fost alături până în ziua morții, 1 martie.
Sovieticii desăvârșesc crima
Peste alţi trei ani, serviciile secrete sovietice întindeau o cursă fiului său, Vasile Leu, care devenise simbol al rezistenţei româneşti anticomuniste din străinătate.
Părintele Vasile Leu se afla la Viena, la parohia românească.
Fusese chemat de enoriaşii români să se roage cu ei pentru izbăvirea poporului român.
După slujbă a fost condus spre hotel, chipurile din greşeală, prin zona de ocupaţie sovietică.
Arestat, trimis în Siberia, a fost condamnat la moarte. A izbutit, împreună cu Pan Halipa, după îndelungi demersuri internaţionale, să fie transferat în România, unde a fost întemniţat până în 1964.
Anticomunist
Episcopul Grigorie Leu s-a manifestat deschis împotriva comunismului şi înainte de 1944, iar ostilitatea, nemulțumirile și reproșurile față de noul regim politic, exprimate în mod direct sau indirect, l-au adus în atenția autorităților încă din primii ani de afirmare represivă a noului regim.
În cele trei zile pe care le-a mai trăit după otrăvire, a reușit să-și rânduiască testamentul spiritual și pe cel material, stabilind chiar și unele detalii privitoare la înmormântarea sa.
Ceremonia înhumării a avut loc în ziua de 4 martie, trupul defunctului fiind depus, conform dorinței sale, într-un mormânt săpat în apropiere de altarul Catedralei episcopale. În forma existentă astăzi, mormântul a fost amenajat în anul 1956.
Deshumarea
Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) împreună cu Parchetul Militar a desfășurat în zilele de 25-26 septembrie 2018 o acţiune de investigaţii arheologice în municipiul Huși, jud. Vaslui.
Obiectivul acțiunii a constat în deshumarea rămăşiţelor pământeşti ale fostului episcop de Huși, Grigorie Leu, mort în condiții suspecte la 1 martie 1949. Demers urmărește reconstituirea împrejurărilor care au condus la decesul ierarhului și stabilirea cauzelor reale ale morții sale.
Grigorie Leu, fiu al unei vechi familii de preoţi din părţile Covurluiului, născut la 2 mai 1881 în Ţuţcani, Vaslui, după ce a urmat cursurile Seminariilor din Roman şi Iaşi, a fost hirotonit preot pentru comuna Oancea, Galaţi, urmând în paralel cursurile Facultăţii de Teologie din Bucureşti.
Între 1916-1918 a fost directorul Seminarului din Ismail, iar în 1924 a devenit vicar al Mitropoliei Iaşilor, fiind sfinţit arhiereu în acelaşi an.
În 1936, Grigore Leu a fost ales episcop al Argeşului, iar după patru ani, în 1940, a fost ales episcop de Huşi.