Evenimentul Istoric > Articole online > Enigma Enigmei de pe fundul golfului Gelting
Articole online

Enigma Enigmei de pe fundul golfului Gelting

Este vorba de o Enigma, o mașină electromecanică portabilă care folosea la cifrarea și descifrarea informațiilor de către germani în Al Doilea Război Mondial.

Echipa de scafandri, care aparținea WWF, Fondul Mondial pentru Natură, a făcut neobișnuita descoperire în golful Gelting, la aproximativ 150 de kilometri de Hamburg.

Scufundătorii germani se aflau în căutarea de plase de pescuit abandonate de pescari, care pot produce mari pagube formelor de viață din zonă.

Florian Huber, arheolog și scafandru științific, afirmă că nu va uita prea curând această descoperire.

În mod normal, Huber explorează fundurile oceanelor unde desfășoară cercetări arheologice. Cu o lună în urmă, el a acceptat în mod excepțional să ajute WWF în cadrul unui program de protecție a mediului.

Nu bănuia însă că va face o descoperire istorică. După cum a scris pe Facebook, este vorba de o experiență unică, care se întâmplă doar o dată într-o viață.

Până acum, este greu de spus cu exactitate cum a ajuns mașina de cifrat pe fundul Mării Baltice.

Potrivit istoricului Jann Witt, Enigma ar fi putut fi aruncată peste bord de un vas de război german la sfârșitul războiului.

Autoritățile germane au fabricat mii de mașini Enigma în anii 1930 și 1940. Folosită la trimiterea de mesaje criptate în timpul războiului, ele au sfârșit prin a fi decodate de serviciile de informații britanice în 1941.

Până acum, au fost găsite relativ puține astfel de mașini. Vreo cincizeci dintre ele sunt expuse în muzee din lumea întreagă, în timp ce altele sunt păstrate în colecții private.

În 2015, o mașină Enigma de un tip extrem de rar a fost vândută la licitații la un preț record de 365.000 de dolari.

Vinerea trecută, scafandrii au încredințat mașina descoperită unui muzeu german pentru a fi restaurată.

Potrivit lui Ulf Ickerodt, director al Biroului de Arheologie al landului Schleswig-Holstein, este vorba de un proces extrem de delicat și minuțios. Doar scoaterea sării marine din mașină ar putea dura un an de zile.

După recondiționare, mașina Enigma va fi probabil expusă într-un muzeu.

Registration

Aici iti poti reseta parola