Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Elveția renunță la istorica sa neutralitate. Lovitură grea pentru banii lui Putin
Articole online

Elveția renunță la istorica sa neutralitate. Lovitură grea pentru banii lui Putin

Guvernul elvețian s-a alăturat UE pentru a adopta sancțiuni împotriva Rusiei, înghețând activele companiilor și persoanelor vizate cu efect imediat.

Elveția ia măsuri împotriva Rusiei agresoare

Președintele elvețian Ignazio Cassis a spus că adoptarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei a fost un pas unic, dificil, care a necesitat o analiză atentă. Anterior, duminică, el a spus că neutralitatea Elveției trebuie păstrată și este pregătită să-și ofere bunele oficii pentru o cale diplomatică dacă discuțiile dintre oficialii ucraineni și ruși de la granița cu Belarus nu vor reuși.

Elveția a parcurs o linie întortocheată între manifestarea solidarității cu Occidentul și menținerea neutralității sale tradiționale, despre care guvernul spune că ar putea face din această țară un potențial mediator. Dar sElveția s-a confruntat cu o presiune din ce în ce mai mare pentru a se alătura Occidentului împotriva Moscovei și pentru a adopta sancțiunile decise de Uniunea Europeană. Guvernul Țării Cantoanelor anunțase până acum doar că nu va lăsa Elveția să fie folosită ca platformă pentru eludarea sancțiunilor UE.

În cel mai mare marș pentru pace din ultimele decenii, aproximativ 20.000 de oameni au manifestat sâmbătă în capitala Berna în sprijinul Ucrainei, mulți huiduind guvernul din cauza politicii sale prudente.

Elveția, dispusă să primească refugiați ucraineni

Cassis a declarat duminică că ucrainenii care fug de conflict ar fi bineveniți „pentru o perioadă de tranziție, care sperăm să fie cât mai scurtă”.
Ministrul Justiției, Karin Keller-Sutter, a declarat separat că Elveția este pregătită să-i primească pe cei care au nevoie de protecție și, de asemenea, să sprijine țările vecine afectate.

Guvernul elvețian și-a modificat săptămâna trecută lista de urmărire pentru a include 363 de persoane și patru companii pe care UE le-a trecut pe lista de sancțiuni pentru a pedepsi Moscova.
Rușii dețineau aproape 10,4 miliarde de franci elvețieni (11,24 miliarde de dolari) în Elveția în 2020, conform datelor Băncii Naționale Elvețiene, notează zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola