Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Eliberarea celui mai important prizonier de război american dintr-un lagăr japonez
Articole online

Eliberarea celui mai important prizonier de război american dintr-un lagăr japonez

general

16 august 1945: Eliberarea celui mai important prizonier de război american dintr-un lagăr japonez

După ce a absolvit Academia Militară a SUA de la West Point, New York (1906), Wainwright s-a înrolat în cavalerie și a participat la acțiuni în Europa în timpul Primului Război Mondial. În septembrie 1940 a fost promovat la gradul de general-maior și a plecat spre Manila pentru a prelua comanda Diviziei Filipine. Astfel, când a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial în Orientul Îndepărtat (decembrie 1941), era deja un lider experimentat al unor trupe americane și filipineze bine antrenate.

Când președintele Franklin Roosevelt l-a transferat pe generalul Douglas MacArthur de la comanda sa din Filipine în Australia, în martie 1942, generalul-maior Wainwright, până atunci sub comanda lui MacArthur, a fost promovat temporar la gradul de general-locotenent și a primit comanda tuturor forțelor filipineze.

Prima sa decizie strategică majoră a fost să își mute trupele în garnizoana fortificată de la Corregidor. Când Bataan a fost cucerit de japonezi, iar infamul „Marș al morții” Bataan al aliaților capturați era în desfășurare, Corregidor a devenit următorul câmp de luptă. Wainwright și cei 13.000 de soldați ai săi au rezistat timp de o lună, în ciuda focului puternic de artilerie. În cele din urmă, Wainwright și trupele sale, deja epuizate, s-au predat la 6 mai.

Soarta Războiului din Pacific

Ironia promovării lui Wainwright a fost că, în calitate de comandant al tuturor forțelor aliate din Filipine, capitularea sa a însemnat capitularea trupelor care încă rezistau împotriva japonezilor în alte părți ale Filipinelor. Wainwright a fost luat prizonier, petrecându-și următorii trei ani și jumătate ca prizonier de război în Luzon, Filipine, Formosa (acum Taiwan) și Manciuria, China.

La capitularea Japoniei, forțele rusești din Manciuria au eliberat lagărul de prizonieri de război în care se afla Wainwright.

Anii de captivitate și-au pus amprenta asupra generalului. Părul îi devenise alb, iar pielea îi era crăpată și fragilă. Era, de asemenea, deprimat, crezând că va fi învinuit pentru pierderea Filipinelor în fața japonezilor.

Când Wainwright a ajuns în Yokohama, Japonia, pentru a participa la ceremonia oficială de predare, generalul MacArthur, fostul său comandant, a fost uimit de înfățișarea sa. La întoarcerea în America, Wainwright a fost întâmpinat ca un erou, fiind promovat la gradul de general cu drepturi depline și decorat cu Medalia de Onoare.

După război, Wainwright a comandat Armata a 4-a la Fort Sam Houston, Texas, înainte de a se retrage din serviciul activ în august 1947. 

A murit în 1953 la vârsta de 70 de ani și a fost înmormântat la Cimitirul Național Arlington.

În 1961, Baza aeriană Ladd din Alaska, care fusese o bază a armatei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost returnată armatei și redenumită Fort Wainwright.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola