Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Elfrida, prima regină încoronată a Angliei, acuzată că și-a ucis fiul vitreg care era rege
Articole online

Elfrida, prima regină încoronată a Angliei, acuzată că și-a ucis fiul vitreg care era rege

La 18 martie 978, regele Edward al Angliei a plecat să-și viziteze mama vitregă și pe tânărul său frate la Corfe, Dorset, ajungând seara.

Nici măcar nu a descălecat de pe cal. Gazda sa, una dintre cele mai puternice dintre reginele anglo-saxone, va fi în curând amintită doar pentru crima sa.

Femeia pe care Edward a venit să o viziteze a fost Elfrida, o nobilă engleză care provenea din Devon. Era de origine regală din partea mamei sale, dar nu născută de o regină.

Elfrida era renumită pentru frumusețea ei.

Era atât de renumită încât, în tinerețe, a atras atenția lui Edgar, noul rege al Angliei.

El și-a trimis prietenul, pe Ethelwold, să o viziteze pentru a stabili dacă era demnă de el.

Tânărul nobil s-a îndrăgostit, informându-l pe rege că Elfrida „era deformată, urâtă și negricioasă”, înainte de a-i cere permisiunea de a se căsători cu ea.

Noul soț al Elfridei era fiul cel mare al lui Athelstan, care era cel mai puternic nobil din Anglia, poreclit „jumătatea regelui”.

Socrul Elfridei a fost, așa cum spune un scriitor anglo-saxon, „un om cu o asemenea autoritate s-a spus că menținea regatul și stăpânirea acestuia cu sfaturile sale date regelui”.

 El a condus o zonă de mărimea Normandiei, cu puține interferențe regale.

Deci a fost o partidă excelentă pentru Elfrida.

Regele Edgar a fost de acord să fie nașul de cununie al Elfridei și al primului ei fiu cu Ethelwold.

Dar, pe măsură ce a început să primească informații suplimentare despre frumusețea femeii, a hotărât să o vadă cu ochii lui.

Este imposibil să știm adevărul despre ce s-a întâmplat la întâlnire, singurele relatări fiind scrise la mai mult de 100 de ani după.

O sursă susține că Ethelwold a implorat-o pe Elfrida să se îmbrace în cele mai urâte haine ale sale, dar ea l-a sfidat apărând în cele mai bune.

Edgar și Elfrida s-au îndrăgostit rapid.

Surse ulterioare l-au acuzat pe Edgar că și-a ucis rivalul, în timp ce vânau.

O relatare mai plauzibilă sugerează că a murit de boală, cu soția sa lângă patul de moarte.

Cert este că Elfrida a rămas văduvă în 962 și că doi ani mai târziu s-a măritat cu regele Edgar, care a scăpat cu siguranță de o soție pentru a se căsători cu frumoasa văduvă.

Edgar era fiul mai mic al regelui Edmund I și ar fi avut aproximativ aceeași vârstă cu Elfrida.

Ambii părinți ai lui Edgar au murit în timp ce era copil și a fost crescut în gospodăria cuviosului „jumătate de rege”, care i-a inspirat o profundă considerație pentru monahism.

În 956, când era încă un tânăr adolescent, Edgar a început să joace un rol activ la curtea fratelui său mai mare și în curând a început să fie văzut ca lider al unui partid de reformă monahală, condus de bunica sa.

În 957, cele două foste regate anglo-saxone din Mercia și Northumbria s-au răzvrătit în numele lui Edgar, numindu-l drept regele lor.

În mijlocul tulburărilor politice continue, fratele lui Edgar, Eadwig, a murit în 959, lăsându-l singurul rege al Angliei.

Edgar și-a luat o soție cam la momentul încoronării, cu care l-a avut pe fiul său cel mare, Edward, născut la începutul anilor 960.

Această primă soție fie a murit la scurt timp, fie a divorțat, deoarece Edgar s-a căsătorit rapid cu o nobilă pe nume Wulfrida.

Ea i-a născut o fiică, dar a fost curând îndepărtată și trimisă la mănăstirea de maici de la Wilton, unde a rămas ca stareță pentru tot restul vieții.

Divorțul de Wulfrida a deschis calea căsătoriei lui Edgar și Elfrida, deși circumstanțele l-au determinat pe arhiepiscopul de Canterbury să acuze cuplul de adulter.

Dunstan, arhiepiscopul de Canterbury, va rămâne dușmanul lui Elfrida până la moartea sa.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola