Evenimentul Istoric > Articole online > Elevul Coman din a VIII-a ajunge în conducerea județului Vrancea. Document
Articole online

Elevul Coman din a VIII-a ajunge în conducerea județului Vrancea. Document

Născut în 1923 din ţărani mijlocaşi, tovarăşul Coman era ocupat până peste cap, deoarece în paralel cu conducerea CAP-ului şi activitatea pe linie politică era şi elev în clasa a VIII-lea a şcolii din localitatea natală.

Dacă mai socotim că avea şi trei copii împreuna cu soţia dumnealui, care era lucrătoare la CAP, ne dăm seama că îşi dedicase întreaga viaţă construirii socialismului multilateral dezvoltat în judeţul care peste ani va deveni locul de muncă şi joacă al domnului Marian Oprişan.

Dorobanț

Până în 1944, când a fost luat în armată la regimentul de dorobanţi din Râmnicu Sărat, muncise cot la cot cu părinţii în gospodăria familiei.

Reîntors acasă sergent, din 1946 participa activ la chemările organizaţiei PCR în care se şi înscrisese.

În 1948, dovedind râvnă în munca partinică, fost ales secretar al organizaţiei de partid, iar în anii 1949 şi 1950 a dat un ajutor preţios subcomisiei de de verificare a membrilor de partid, care se ocupa cu epurarea din PCR a elementelor duşmănoase, reacţionare.

La constituirea cooperativei agricole, în 1952, a fost normal să fie ales preşedinte, funcţie pe care o îndeplinise cu dibăcie timp de 19 ani neîntrerupţi.

În Marea Adunare Naţională

Setea de învăţătură a făcut ca un an mai târziu să fie trimis la un curs de trei luni de partid, de unde s-a întors şi mai pregătit.

Asta a făcut, în 1954, să fie ales în organele de partid din comună, raionale şi regionale.

În perioada scursă până la avansarea în Biroul Comitetului Judeţean de Partid Vrancea a avut timp să-şi reprezinte concetăţenii în Marea Adunare Naţională, fiind deputat din 1961 până în 1969.

Şecţia Cadre a CC al PCR, care îl verificase, constatase că “a acordat atenţie folosirii raţionale a pământului, redării de noi suprafeţe circuitului agricol, dezvoltării zootehniei, legumiculturii şi celorlalte sectoare de activitate.

Este exigent şi perseverent în muncă, preocupat permanent de îmbunătăţirea organizării muncii, de păstrarea şi dezvoltarea averii obsteşti”.

Tovarăşul Coman avea un nivel politic şi ideologic corespunzător şi era procupat de perfecţionarea cunoştinţelor sale, ca orice elev silitor.

Pe lângă că era modest şi principial, fusese decorat cu ordine şi medalii ale Republicii Socialiste România.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola