Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > El a spus primul: Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt!
Articole online

El a spus primul: Libertatea ta se termină acolo unde începe libertatea celuilalt!

A început să înveţe limba greacă la vârsta de trei ani, limba latină la şapte ani, logica la 12 ani şi un curs de economie politică la vârsta de 13 ani.

Lucrarea sa „Despre libertate” este unul dintre textele de referință ale doctrinei liberale, reprezentând, în fond, un tratat despre libertate.

Cartea explorează natura și limitele puterii care poate fi exercitată în mod legitim de către societate asupra individului.

El dezvoltă un principiu fundamental conform căruia fiecare are dreptul de a acționa precum dorește, în condițiile în care faptele sale nu îi afectează pe ceilalți.

A fost un mare apărător al libertatății de exprimare, ca o condiție necesară pentru progresul intelectual și social.

Nu putem fi niciodată siguri, afirmă el, că o idee nespusă nu conține elemente utile.

A fost cel mai important dintre liberalii secolului al XIX-lea, cerând intervenția statului doar în beneficiul celor slabi și, în special, a femeii.

Crescut într-un sistem rigid

John Stuart Mill s-a născut la 20 mai 1806, la Londra. Tatăl său, economistul şi filosoful utilitarist James Mill, discipol al lui Jeremy Bentham, l-a crescut într-un sistem rigid de disciplină intelectuală.

Între 1820-1821, a întreprins o călătorie în Franţa, unde a avut ocazia să-l cunoască pe economistul J.B. Say şi să-l întâlnească pe contele de Saint-Simon, unul dintre precursorii socialismului ştiinţific.

În 1823, a fondat Societatea Utilitaristă, care s-a destrămat în 1826, şi a devenit funcţionar la East India Company, de unde s-a retras în 1858.

Un an mai târziu a publicat primele două cărţi: Toughts on Parlamentary Reform şi Dissertations and Discussions (două volume).

În 1865, a devenit membru al Parlamentului britanic şi a fost numit rector al Universităţii St. Andrew.

În acelaşi an a mai publicat An Examination of Sir William Hamilton’s Philosophy şi The Subjection on Women.

În 1869 a reeditat cartea tatălui său, James Mill, Analysis of the Phenomena of the Human Mind.

Post-mortem i-au fost publicate volumele Autobiography, Nature, Utility of Religion (1873), Theism (1874) şi Dissertations and Discussions (vol. IV), în 1875.

John Stuart Mill a fost o personalitate multilaterală. A scris tratate de economie şi logică, a dezvoltat filosofia utilitaristă.

A introdus termenul de sociologie în Anglia, fiind un reprezentant de marcă al pozitivismului sociologic.

A murit la 8 mai 1873, la Avignon, în Franţa.

Registration

Aici iti poti reseta parola