Evenimentul Istoric > Articole online > Amicul Școalei și poporului român
Articole online

Amicul Școalei și poporului român

A absolvit Seminarul romano-catolic din Sibiu, după care a urmat Seminarul Pedagogic şi Teologic de pe lângă Episcopia Ortodoxă.

Visarion Roman, om politic şi publicist, membru corespondent al Societăţii Academice Române, s-a născut la 5 iulie 1833, la Dârlos, judeţul Sibiu.

A participat la Revoluţia română din Transilvania de la 1848-1849.

În domeniul publicistic, a fost redactor la ziarul „Tipograful român” (1857), iar în 1860 a scos revista „Amicul Şcoalei sau Foaia pentru Învăţământ şi Educaţie la Români”, prima revistă română de pedagogie. Autor şi editor al primului calendar din Ardeal scris cu caractere latine „Amicul poporului”, în care a publicat „Istoria Ardealului cu privire la români”, precum şi creaţii literare din toate provinciile româneşti.

Prima cooperativă românescă

S-a numărat printre organizatorii conferinţei de la Miercurea, din 1869, în cadrul căreia a luat atitudine împotriva dualismului austro-ungar instaurat în 1867.

Îmbinând activitatea politică cu cea de emancipare economică, a contribuit la înfiinţarea la Răşinari a primei cooperative româneşti („Societatea de păstrare şi împrumut”), precum şi la organizarea celei dintâi instituţii de credit român din Transilvania, Banca „Albina” (1871), pe care a condus-o până în 1884.

Membru corespondent al Societăţii Academice Române (13 sept. 1877).

S-a stins din viaţă la Sibiu, la 29 aprilie 1885.

Registration

Aici iti poti reseta parola