Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Ziua în care mumiile faraonilor au ieșit în stradă (VIDEO)
Articole online

Ziua în care mumiile faraonilor au ieșit în stradă (VIDEO)

La Cairo a avut loc parada a 22 de mumii de regi și regine ale Egiptului Antic, mutate cu fast la noul Muzeu Național al Civilizației Egiptene.

Sâmbătă seara, o paradă istorică de mumii regale a avut loc la Cairo, pe traseul dintre Piața Tahrir și clădirea noului Muzeu Național al Civilizației Egiptene (NMCE), lung de șapte kilometri și scăldat într-o lumină albastră, electrică.

Procesiunea, care a părăsit vechiul muzeu, a fost însoțită de un spectacol cu figuranți în costume de epocă, cu care trase de cai, în sunetele de tobe ale unei fanfare și pe fondul unei muzici simfonice, scrie AFP.

Pentru acest eveniment, Piața Tahrir, recent decorată  cu un obelisc antic și cu patru sfincși cu capete de berbeci, a fost închisă circulației vehiculelor și pietonilor.

Convoiul, alcătuit din care alegorice negre, ornate cu motive aurite și luminoase, amintind de ambarcațiunile funerare antice, a plecat din Piața Tahrir puțin după ora 20.

În sunetele salvelor de tun, carele au sosit la noul muzeu în jurul orei 20.30, fiind întâmpinate de președintele Egiptului, Abdel Fattah Al-Sisi.

În afara numeroaselor mașini de poliție, o gardă călare a încadrat parcursul mumiilor celor 22 de suverani ai Egiptului Antic.

Fiecare mumie a călătorit pe un car alegoric purtând numele monarhului și dotat cu mecanisme speciale de amortizare a șocurilor, într-un container cu azot, pentru conservare.

În ordine cronologică, parada a fost deschisă de faraonul Seqenenre Taa (secolul XVI î.Hr.), supranumit „cel Brav”, și a fost încheiată de Ramses IX (secolul XII î.Hr.).

Printre mumiile cele mai cunoscute, au fost cele ale lui Hatșepsut și ale lui Ramses III. Domnia celui dintâi, de 20 de ani (1479-1458 î.Hr.) a fost marcată de o excepțională înflorire a comerțului.

În ceea ce-l privește pe Ramses III, marele rege războinic și unul dintre cei mai puternici faraoni, acesta a domnit 67 de ani (1301-1236 î.Hr.).

NMCE, care ocupă o mare clădire din sudul capitalei Cairo, și-a deschis porțile pentru public duminică, 4 aprilie. Însă, mumiile nu vor fi expuse decât din 18 aprilie.

Descoperite în apropiere de Luxor începând cu anul 1881, majoritatea celor 22 de mumii nu au părăsit Piața Tahrir de la începutul secolului XX.

Din anii 1950, ele erau expuse într-o sală relativ mică, fără explicații muzeografice clare.

La NMCE, ele vor fi expuse în cutii mai moderne, cu un mai bun control al temperaturii și umidității.

Mumiile vor fi expuse alături de sarcofagele lor, într-un décor amintind de mormintele subterane ale regilor, alături de o biografie și obiecte legate de suverani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola