Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Egiptul a deschis mormântul gol al faraonului Djoser, vechi de 4.500 de ani
Articole online

Egiptul a deschis mormântul gol al faraonului Djoser, vechi de 4.500 de ani

Mormântul, deschis în urma unor restaurări ample ale sitului, aparține de complexul cimitirului regelui Djoser, un faraon care a trăit în urmă cu mai mult de 4.500 de ani,

Structura – cunoscută sub numele de Mormântul de Sud – este în mare parte subterană și include un labirint de coridoare, decorate cu sculpturi hieroglife și dale.

Un puț funerar central găzduiește un sarcofag masiv îmbrăcat în granit din a treia dinastie a Egiptului.

Însă, faraonul nu a fost de fapt îngropat acolo, ci în faimoasa piramidă Step din apropiere.

Saqqara

Cele două structuri fac parte din complexul Saqqara de lângă Cairo – unul dintre cele mai bogate situri arheologice din țară.

Piramida Step este cea mai veche piramidă cunoscută și unul dintre primele exemple de arhitectură monumentală din lumea antică, potrivit UNESCO.

Se crede că a inspirat construirea piramidelor de la Giza.

Ministerul Antichităților și Turismului din Egipt a declarat că deschiderea structurii mormântului a marcat finalizarea lucrărilor de restaurare care au început în 2006  și au inclus armarea coridoarelor subterane, renovarea sculpturilor și a pereților cu gresie și instalarea iluminatului.

În plus, pe lângă mormântul sudic, platoul Saqqara găzduiește cel puțin 11 piramide,  precum și sute de morminte ale oficialităților antice și alte situri care variază de la dinastia I (2920 î.Hr.-2770 î.Hr.) până la perioada coptă. (395-642).

Situl Saqqara face parte din necropola Memphis, capitala antică a Egiptului, care include faimoasele piramide de la Giza, precum și piramide mai mici la Abu Sir, Dahshur și Abu Ruwaysh.

Ruinele din Memphis au fost înscrise în patrimoniul mondial UNESCO în anii 1970.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola