Comorile de la Saqqara: Jocuri de societate pentru morți

 

O misiune arheologică egipteană care lucrează în regiunea Saqqara, în vecinătatea piramidei faraonului Teti, primul rege al celei de-a VI-a Dinastii a Regatului Vechi, a anunțat descoperiri importante.

Noi comori arheologice, printre care un templu funerar mai vechi de 2500 de ani, au fost descoperite de autoritățile egiptene în necropola Saqqara, în sudul capitalei Cairo, sâmbătă, 16 ianuarie 2021.

Potrivit Ministerului egiptean al Turismului și Antichităților, aceste „descoperiri majore”, făcute de echipa de arheologi condusă de celebrul egiptolog Zahi Hawass, cuprind și peste cincizeci de sarcofage.

Aceste sicrie din lemn, datând din perioada Regatului Nou (secolele XVI-XI î.Hr.), au fost descoperite în 52 de puțuri funerare cu adâncimi de zece-doisprezece metri, a precizat ministerul într-un comunicat, citat de Science et Avenir.

A fost scos la lumină și un mare număr de statui de zeități. Printre acestea, cele ale lui Osiris, dar și ale lui Ptah-Sokkar-Osiris, venerate în special la Memfis.

A fost descoperit de asemenea un papirus de patru metri lungime și un metru lățime, cuprinzând Capitolul XVII din Cartea Morților.

Pe papirus se poate citi și numele proprietarului, Pu-Kha-Ef. Același nume a fost găsit și pe patru statuete „ushabti” (destinate practicilor funerare) și un sarcofag antropoform din lemn.

Printre obiectele dezgropate se găsește și un topor datând din vremea Regatului Nou.

Arheologii au descoperit și numeroase măști funerare din lemn, precum și un sanctuar dedicat lui Anubis, o zeitate funerară.

Foarte interesant este că au fost descoperite și numeroase jocuri de societate cu care morții își puteau trece veșnicia. Între acestea, jocul de Senet, asemănător cu șahul.

Au fost dezgropate și numeroase obiecte de lut, cu care se făcea comerț între Egipt și Creta, Siria sau Palestina.

Templul funerar al reginei Nearit, soția regelui Teti, descoperit parțial cu ocazia unor săpături anterioare, a fost scos la lumină în totalitate. De asemenea, și trei depozite din cărămidă, a spus dr. Hawass, citat în comunicat.

Situl de la Saqqara, unde se găsesc zece piramide, mănăstiri antice și sepulturi de animale, este o vastă necropolă a vechii capitale egiptene Memfis, înscrisă în patrimoniul Unesco.

Potrivit lui Zahi Hawass, această descoperire ar putea aduce informații suplimentare despre istoria Saqqarei în timpul Noului Regat.

Egiptul a anunțat în noiembrie cea mai importantă descoperire a anului 2020: peste o sută de sarcofage intacte.

Sicriele din lemn, pecetluite, scoase la lumină o dată cu statui de divinități, datează de mai bine de 2500 de ani, și aparțin unor înalți nobili din epoca târzie și ptolemaică a Egiptului antic.

Cu acea ocazie, ministrul Antichităților și Turismului declara că „Saqqara nu și-a dezvăluit încă toate secretele”.

Autoritățile speră să inaugureze în 2021, pe platoul Gizeh, „Marele muzeu egiptean”, lângă cele trei mari piramide și Sfinx.