E Ziua Regelui! La mulți ani!

 

Într-un sat plin de praf pe ulițe se năștea, în urmă cu 55 de ani, una dintre legendele României. Era din neam de aromâni, cei mai crânceni dintre români. I s-a spus Regele!

E proverbial că a spus „Să fie bine, ca să nu fie rău”, dar a făcut istorie pentru România.

Unde mergi în lumea largă, când spui România, ți se răspunde Hagi.

E singurul fotbalist român care a jucat pentru Real Madrid și Barcelona.

Născut la Săcele

Gheorghe Hagi, născut pe 5 februarie 1965,la Săcele, în județul Contanța, este poate cel mai mare fotbalist român,

Fanii lui Galatasaray, unde a jucat alături de cumnatul său, Gică Popescu, sub comanda lui Mircea Lucescu, l-au numit „Comandante” (Comandantul) și românii l-au numit Regele.

A fost supranumit „Maradona din Carpați”.

A fost numit fotbalistul român al anului de șapte ori, și este privit ca unul dintre cei mai buni fotbaliști din istoria României, alături de Dobrin și Balaci.

La trei campionate mondiale a jucat Hagi pentru naționala României, în 1990, 1994 (unde a fost numit în World Cup All-Star Team) și 1998, cât și în trei campionate europene în 1984, 1996 și 2000.

A avut 125 de prezențe în naționala României, al doilea după Dorinel Munteanu, și este pe prima poziție a marcatorilor (alături de Adrian Mutu) cu 35 de goluri.

În noiembrie 2003, pentru a celebra jubileul UEFA, a fost selectat de către Federația Română de Fotbal drept cel mai bun jucător al României din ultimii 50 de ani.

Apreciat de Pele

În 2004, a fost numit de Pele drept unul dintre cei 125 cei mai mari fotbaliști în viață, la o ceremonie de premiere a FIFA.

Hagi este unul din puținii fotbaliști care au jucat pentru ambele mari cluburi rivale spaniole, Real Madrid și Barcelona.

În 2009, Hagi a fondat clubul român Viitorul Constanța.

În prezent el este atât proprietarul cât și președintele clubului.

De asemenea, a înființat Academia de Fotbal Gheorghe Hagi, una dintre cele mai mari academii de fotbal din Europa de Sud-Est.