Evenimentul Istoric > Articole online > E ziua bărbatului care a înnebunit femeile în ultimul secol
Articole online

E ziua bărbatului care a înnebunit femeile în ultimul secol

Simbolul Franței și al cinematografiei mondiale s-a născut la Sceaux, Hauts-de-Seine, în apropiere de Paris, la 8 noiembrie 1935.

În anii ’80 s-a afirmat ca regizor şi a abordat roluri sofisticate precum cel din Un amour de Swanh (1984). Debutul în televiziune a fost în 1988, cu serialul Cinéma. În 1998, l-a reîntâlnit pe Jean Paul Belmondo în comedia lui Patrice Leconte, Une chance sur deux.

Teatrul

În ultima perioadă, Alain Delon s-a relansat în lumea teatrului, în care a debutat în 1961, în piesa lui John Ford Dommage qu’elle soit une putain. În 2004, a evoluat în Les montagnes russes de Eric Assous.

Apoi, împreună cu Mireille Darc, a apărut într-un alt spectacol, pe scena de la Marigny, în Sur la route de Madison, după un roman de Robert James Waller, regia Anne Bourgeois.

În 2008, a jucat în Love Letter, cu Mireille Darc şi Anouk Aimée.

Începând din ianuarie 2011, Alain Delon a jucat împreună cu fiica sa, Anouchka, în piesa Une journée ordinaire, cu care, în 2013, a efectuat un turneu în Franţa.

Actorul a primit, în 1972, premiul David de Donatelli la Festivalul de la Taormina, iar în 1984 a fost distins cu Premiul César pentru rolul din Nôtre Histoire, în care a jucat alături de Nathalie Baye, iar în februarie 1995 i-a fost acordat premiul Ursul de Aur pentru întreaga sa carieră, la Festivalul de la Berlin.

După Jean-Paul Belmondo în 2011, Festivalul de la Cannes i-a adus în 25 mai 2013, un omagiu întregii cariere cinematografice a actorului Alain Delon, în ajunul anunţării palmaresului celei de-a 66-a ediţii, prin proiecţia filmului Plein Soleil (1960), al lui René Clément, într-o versiune restaurată inedită.

Alain Delon este Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor (1986) şi Cavaler al Legiunii de Onoare (1990). A fost promovat la rangul de officier (ofiţer) în 2005.

Din 1984, Delon locuieşte în Elveţia, în regiunea Geneva, iar în luna martie 2000 a primit cetăţenia elveţiană.

Iubirile

Actorul francez a avut o legătură de cinci ani cu actriţa Romy Schneider, apoi s-a căsătorit cu Nathalie Delon, împreună cu care are un fiu, Anthony, care a moştenit nu doar talentul, ci şi trăsăturile fizice ale tatălui.

După despărţirea de Nathalie, a avut o relaţie de 15 ani cu actriţa Mireille Darc. Ulterior, a avut o legătură cu modelul olandez Rosalie van Bremen, care i-a dăruit doi copii – Anouchka şi Alain-Fabien, dar cei doi s-au despărţit în octombrie 2002.

În august 2014, actorul francez Alain Delon a fost internat, la Paris, pentru a fi supus unei intervenţii chirurgicale.

Actorul fusese internat şi în septembrie 2013 şi în 2012, din cauza unei aritmii cardiace.

În mai 2017, actorul anunţa, la Festivalul internaţional al filmului poliţist de la Liege, intenţia de a pune capăt carierei sale cu un ultim film şi o ultimă piesă de teatru.

„Am vârsta pe care o am. Am avut cariera pe care am avut-o. Voi închide cercul (…) Nu este sfârşitul vieţii, ci un sfârşit de carieră”, mărturisea Delon pentru AFP, potrivit Agerpres.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola