Evenimentul Istoric > Articole online > E ziua bărbatului care a înnebunit femeile în ultimul secol
Articole online

E ziua bărbatului care a înnebunit femeile în ultimul secol

La doar 17 ani, Alain Delon s-a înrolat în armata franceză, participând în războiul din Indochina.

În 1955, a revenit la Paris unde a avut o serie de slujbe, printre care chelner, vânzător sau hamal în Les Halles.

Nemulţumit, se hotărăşte să înceapă o carieră în actorie, iar în 1957 îşi face debutul în filmul lui Yves Allégret ‘„Quand la femme s’en mele’”, urmat de o apariţie în „Sois Belle Et Tais-Toi”.

A urcat rapid în topul actorilor francezi, dar şi internaţionali, la doar 23 de ani fiind comparat cu Gerard Philipe şi Jean Marais, dar şi cu James Dean.

Începând cu 1956, a fost cel mai vizibil actor al cinematografiei franceze, alături de Louis de Funes şi Jean-Paul Belmondo, jucând în peste 100 de filme şi având peste 100 de milioane de vizionări.

Primul rol principal l-a avut în filmul „Christine”, unde a jucat alături de Romy Schneider.

Au urmat o serie de filme devenite clasice, printre care: Plein Soleil (1960), în regia lui René Clément, Rocco e i suoi fratelli (1960), regizat de Luchino Visconti, avându-i ca parteneri pe Renato Salvatori şi Annie Girardot.

În 1962 a apărut alături de Monica Vitti în L’Eclisse (Eclipsa)’, în regia lui Michelangelo Antonioni, apoi în Il Gattopardo (Ghepardul, 1963), alături de actorii Burt Lancaster, Claudia Cardinale, Giuliano Gemma şi Terence Hill, care a obţinut premiul Palme d’Or la cea de-a 16-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

În 1963 a jucat în La Tulipe noire de Christian-Jaque. Rolul Jeff Costello din Le Samourai (1967) în regia lui Jean Pierre Melville l-a consacrat pe actor în rolul luptătorului rebel.

Debutul la Hollywood a fost cu filmul Once a Thief (1965), urmat de peliculele The Lost Command, Texas Across the River şi Yellow Rolls-Royce.

Numai monștri sacri

Alain Delon a lucrat cu mari nume ale cinematografiei franceze şi italiene, precum Yves şi Marc Allegret, Rene Clement, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville, Michelangelo Antonioni, Henri Verneuil, Jacques Deray, Georges Lautner, Joseph Losey, Jean-Luc Godard şi Louis Malle, şi i-a avut parteneri pe Romy Schneider şi Jean Gabin, Burt Lancaster şi Catherine Deneuve, Simone Signoret şi Yves Montan, Lino Ventura şi Marlon Brando. Cu mulţi dintre ei a fost prieten şi în viaţa sa personală.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola