„Nivelul de ameninţare cu care ne confruntăm în prezent din partea spionajului şi a activităţilor de interferenţă din străinătate este unul fără precedent. Este mai mare acum decât era în timpul războiului rece”, a declarat Burgess într-un discurs rostit în capitala Canberra, fără a preciza la ce ţări străine se referă.
Oficialul australian a evocat o serie de atacuri informatice la adresa ţării sale, fără a da detalii. ASIO a descoperit cazuri în care spioni străini au călătorit în Australia cu intenţia de a crea o „infrastructură sofisticată de atacuri cibernetice” împotriva unor computere cu informaţii sensibile şi clasificate, a spus Burgess.
China prinsă în fapt
Reuters a relatat în septembrie anul trecut că agenţiile de informaţii australiene au stabilit responsabilitatea Chinei pentru un atac informatic asupra parlamentului australian şi a principalelor trei partide politice, deşi Beijingul a dezminţit că ar fi avut vreo responsabilitate pentru respectivul atac, survenit cu câteva luni înaintea alegerilor legislative din mai 2018.
O sursă informată a explicat pentru Reuters că Australia a decis să nu dezvăluie identitatea atacatorilor pentru a proteja relaţiile sale comerciale cu China, principalul partener comercial al Canberrei.
Directorul ASIO a subliniat, potrivit Agerpres, totodată în discursul de luni că s-a intensificat şi ameninţarea extremismului de dreapta, amintind de atacurile armate de la două moschei din Christchurch, din martie 2018, soldate cu 51 de morţi.
„În suburbii din întreaga Australie, mici celule se reunesc în mod regulat şi salută drapelul nazist, îşi trec în revistă armele, se antrenează pentru luptă şi îşi împărtăşesc ideologia urii”, a spus Burgess