Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Pericol în Marea Neagră. Scafandrii militari români ]nfruntă moartea!
Articole online

Pericol în Marea Neagră. Scafandrii militari români ]nfruntă moartea!

Românii și turcii dezamorsează mine

Marea Neagră – ale cărei ape sunt împărțite de Bulgaria, România, Georgia și Turcia, precum și Ucraina și Rusia aflate în război – este cheia pentru transportul de cereale, petrol și produse petroliere. Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc că au pus mine în Marea Neagră, iar în ultimele zile, echipele militare de scafandri turcești și românești au dezamorsat minele rătăcite în jurul apelor lor.

O problemă internațională

Sindicatul Federației Internaționale a Muncitorilor din Transporturi (ITF) și Grupul Comun de Negociere al angajatorilor maritim au declarat că încearcă să găsească modalități de a se asigura că navigatorii și navele lor nu devin „daune colaterale în conflictul continuu din Ucraina”.

„Îndemnăm cu tărie guvernele să facă tot ce le stă în putere pentru a atenua amenințarea și pentru a asigura trecerea în siguranță a navelor care fac comerț în apropierea acestor zone de conflict”, a declarat David Heindel, președintele Secțiunii navigatorilor ITF.

„Este esențial ca navigatorii lumii să își poată continua să își îndeplinească sarcinile în siguranță și să mențină în mișcare lanțurile globale de aprovizionare.”

Doi marinari au fost deja uciși

Doi navigatori au fost uciși și cinci nave comerciale lovite de proiectile – care a scufundat unul dintre ei – în largul coastei Ucrainei de la începutul conflictului, spun oficialii de transport maritim.

„Informațiile disponibile indică o amenințare clară pentru navigație și navigatori din cauza minelor plutitoare și în derivă din zonele Mării Negre”, a declarat un purtător de cuvânt al agenției de transport maritim ONU, Organizația Maritimă Internațională.

Centrul de transport maritim al NATO a declarat într-un aviz actualizat din 4 aprilie că autoritățile naționale continuă căutări pentru „obiecte asemănătoare mine” și că „amenințarea cu mine suplimentare în derivă nu poate fi exclusă”.

Luna trecută, Comitetul mixt de război al industriei asigurărilor a lărgit zona cu risc ridicat a apelor din jurul Mării Negre și a Mării Azov pentru a include zonele apropiate de România și Georgia, ceea ce a contribuit la creșterea primelor asiguratorilor, notează zerohedge.com.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola