Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > După scandalul submarinelor, urmează cel al fregatelor? Statele Unite încearcă să administreze o nouă umilința Parisului?
Articole online

După scandalul submarinelor, urmează cel al fregatelor? Statele Unite încearcă să administreze o nouă umilința Parisului?

Acordul de vânzare a trei fregate franceze către Grecia „tocmai a fost semnat”, a anunțat sâmbătă Ministerul francez al Forțelor Armate, considerând nulă oferta concurentă prezentată de Statele Unite. „De când suntem în discuție cu grecii, oferta americană nu mai este de actualitate (..) În plus, am semnat contractul cu grecii. A fost parafat în urmă cu câteva zile”, a declarat reprezentantul ministerului francez.

„Acordul greco-francez este în vigoare”

Atena a confirmat și continuarea contractului cu Franța. O sursă din cadrul Ministerului grec al Apărării a declarat pentru AFP că: „Acordul greco-francez este în vigoare și va fi continuat. S-a făcut la cel mai înalt nivel posibil. Însuși premierul grec a l-a anunțat”.
Cu toate astea, Statele Unite au dat vineri undă verde unei posibile vânzări a patru fregate către Grecia. Departamentul de Stat a declarat într-o declarație că are planuri pre-aprobate de a vinde Atenei patru fregate de luptă și echipamentele acestora în valoare de 6,9 ​​miliarde de dolari, stârnind temeri că vor izbucni noi tensiuni cu Parisul după criza franco-americană provocată de pierderea de către Franța a unui mega-contract pentru livrarea submarine de submarine Australia.

Parisul pretinde că a fost informat de Washington

Paris a asigurat că a fost informat de data aceasta despre anunțul american . „Americanii ne avertiseră că acest anunț urmează să iasă”, a spus Ministerul Forțelor Armate. „Ne-au scris, ne-au spus „de dragul relațiilor noastre bune, în urma problemei AUKUS, vă avertizăm””. „Nu există nicio dorință (din partea lor) să meargă mai departe”, a spus aceeași sursă la Paris. „Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost doar rezultatul unui proces administrativ (de ofertă) pe care aparent le-a fost complicat să îl oprească din punct de vedere administrativ”, a adăugat ministerul francez.

Statele Unite au aprobat și modernizarea fregatelor grecești din clasa MEKO, pentru o sumă estimată la 2,5 miliarde de dolari. Departamentul de Stat precizează că contractul, în ambele cazuri, „va fi atribuit câștigătorului unei licitații internaționale” pentru modernizarea marinei grecești.

Conform acordului franco-grec, anunțat pe 28 septembrie la Paris, trei fregate de apărare și intervenție (numite Belharra pentru export) trebuie construite în Franța de Naval Group, la Lorient (vest), pentru a fi livrate grecilor în 2025 și 2026.

Scandalul submarinelor

În septembrie, Statele Unite au anunțat un parteneriat de securitate în zona Indo-Pacific cu Australia și Regatul Unit, inclusiv livrarea de submarine cu propulsie nucleară la Canberra. Australia încălcase așadar un contract gigantic semnat cu Franța pentru livrarea de submarine convenționale, înfuriind Parisul. Franța și-a rechemat ambasadorii în Statele Unite și Australia, iar Joe Biden a recunoscut că Statele Unite ar fi putut comunica mai bine cu aliatul său de lungă durată.

La sfârșitul lunii octombrie, la Roma, președintele american a avut o întâlnire de reconciliere cu președintele francez Emmanuel Macron. Cei doi șefi de stat și-au anunțat atunci intenția de a lansa „un dialog strategic pe tema comerțului militar”, în special privind autorizațiile de export”, scrie Le Figaro.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola