Criza se prelungește
Vladimir Vasilyev, cercetător șef la Institutul pentru SUA și Canada , a explicat într-un interviu pentru pravda.ru la ce se așteaptă de la noile negocieri dintre Federația Rusă și Statele Unite.
Potrivit expertului rus, s-ar putea dovedi dificil pentru Statele Unite să argumenteze în scris în ce mod aderarea Ucrainei sau a Georgiei la NATO ar putea îmbunătăți sau contribui la securitatea blocului nord atlantic.
De asemenea, e în discuție și soarta acordurilor de la Minsk, susțineVladimir Vasiliev. Acțiunile Rusiei, care ia măsuri legate de posibila furnizare de arme către republicile separatiste, sunt privite de americani ca o formă de respingere a acordurilor de la Minsk. În acest sens, cele două părți trebuie să clarifice un punct foarte important: dacă Statele Unite vor face presiuni asupra Kievului, astfel încât acesta să facă pași pentru implementarea acestor acorduri.
„Multe vor depinde de modul în care se comportă Statele Unite în această chestiune. Poate că, într-adevăr, Statele Unite au vrut să facă presiuni asupra Kievului, sau poate că acesta este un joc politic sau un truc.
Cert este că ultima conferință de presă a lui Lavrov, susținută vineri, 28 ianuarie, în acest sens, a lăsat impresii ambivalente.
Pe de o parte, poate că Washingtonul împinge Kievul la un fel de negocieri diplomatice.
Dar, pe de altă parte, totul se întâmplă într-o formă de joc politic.
Și în cursul negocierilor directe este foarte important să clarificăm această situație”, a menționat expertul.
Șanse mici să se ajungă la o înțelegere
„Un factor important este cât de departe sunt gata să meargă Statele Unite în furnizarea garanțiilor care au fost prezentate părții ruse. De asemenea, este important ca partea rusă să înțeleagă cât de fermi sunt americanii în atitudinea lor. Pentru că, judecând după ultimele declarații ale lui Lavrov, Rusia nu este mulțumit[ i de poziția americanilor.
Dacă Statele Unite își reafirmă refuzul de a negocia extinderea NATO, atunci însăși ideea unor negocieri ulterioare poate fi pusă în discuție. Sau poate că Statele Unite sunt gata să discute această problemă într-o formă sau alta, în funcție de situația în schimbare. Americanii iau în continuare o poziție controversată: atât „da” cât și „nu” . Au încercat să discute această problemă sau nu s-au hotărât încă ei înșiși cum să acționeze? Dar partea rusă ar dori să primească un răspuns ferm: „da” sau „nu”.
Mai este o problemă care cu siguranță va fi discutată, și anume starea relațiilor diplomatice. Într-adevăr, literalmente după întâlnirea cu Blinken, americanii au ordonat ca 27 de diplomați să părăsească Washingtonul, ceea ce ambasada Rusiei a considerat un pas ostil din partea Washingtonului. Partea rusă nu va ezita să ia măsuri de retorsiune”.
Departamentul de Stat nu e de acord cu Biden?
„Se pune întrebarea dacă Statele Unite vor negocia în continuare cu Rusia cu privire la Ucraina, dar fără Ucraina însăși.
Pentru că dă impresia că Statele Unite vorbesc cu partea rusă, dar în același timp se ascund uneori în spatele ucrainenilor, spunând că nu pot face asta, pentru că există Ucraina și sunt obligați să ia în considerare interesele acestei țări.
Există o subtilitate aici, pentru că pe 30 decembrie, când Vladimir Putin a vorbit cu JoeBiden , el părea să clarifice că partea rusă pleacă de la faptul că cel mai bun format pentru negocieri este „așa cum decidem, așa să fie”.
Dar apoi diplomația americană a schimbat totul, dând impresia că însuși Washingtonul nu știe ce să facă. Casa Albă gândește un lucru, iar Departamentul de Stat gândește diferit.
susține Vladimir Vasiliev.
Dar Rusia nu își propune să negocieze de dragul negocierii. Prin urmare, nu este încă clar dacă vor fi continuate sau dacă vor fi deja puse capăt. Poate că o întâlnire între Putin și Biden nu va fi de prisos. Până la urmă, președinții sunt cei care ar trebui să pună punct sau virgulă într-o confruntare.
China intră în marele joc?
„Dacă în sfârșit punem capăt negocierilor diplomatice cu Statele Unite, atunci se va pune imediat problema unui al doilea front. Dacă Rusia trece totuși la așa-numitul răspuns tehnico-militar, atunci China ar putea deschide un al doilea front în Asia după sfârşitul Jocurilor Olimpice.
Și înțelegerea acestui lucru îi poate face pe americani să se scarpine în cap cu adevărat și să se gândească ce e de făcut. Pentru că americanii nu sunt încă înclinați să creadă că acțiunilor Rusiei și Chinei ar putea fi sincronizate.
Ei sunt dominați de ideea că Rusia se mișcă pe propria sa traiectorie, iar China se mișcă pe propria sa traiectorie și că aceastea nu sunt conectate.
Poate că în curând se vor convinge că nu este așa”, a rezumat Vladimir Vasiliev, notează Pravda.