După ce s-a ”ascuns” timp de 38 de ani, “Măcelarul din Lyon” a fost în sfârșit prins

 

Unul dintre cei care au crezut că nu vor mai răspunde niciodată pentru atrocitățile comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost Klaus Barbie. Norocul său s-a terminat la 18 ianuarie 1983. Membru SS Născut la 25 octombrie 1913, Barbie a devenit membru SS și al partidului nazist la vârsta de 24 de […]

Unul dintre cei care au crezut că nu vor mai răspunde niciodată pentru atrocitățile comise în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost Klaus Barbie.

Norocul său s-a terminat la 18 ianuarie 1983.

Membru SS

Născut la 25 octombrie 1913, Barbie a devenit membru SS și al partidului nazist la vârsta de 24 de ani.

A fost trimis în Olanda și apoi în Franța, devenind șeful Gestapo-ului din Lyon. S-a remarcat prin metodele sale de tortură aplicate deținuților. Astfel s-a ales cu porecla de “Măcelarul din Lyon”.

Conform history.info, după razboi, în 1947, el a fost recrutat de americani pentru viziunile sale anticomuniste și a lucrat pentru serviciul de contrainformații al armatei SUA.

I-a spionat pe englezii si francezii din zonele ocupate.

Găsit de francezi

A fost găsit de francezi la Memmingen, însă americanii au refuzat să îl extrădeze. După acest episode, el a ”ales” să emigreze succesiv în Argentina și Bolivia.

Sursa citată amintește că există suspiciuni rezonabile că acesta a participat activ la operațiunile de capturare și lichidare ale lui Che Guevara.

Ar fi fost recrutat și de serviciile secrete vest-germane BND și a participat activ la lovitura de stat din 1980 din Bolivia. A fost angrenat activ în comerțul cu arme.

Arestat

După 38 de ani în care mai multe autorități s-au prefăcut că îl caută, Barbie a fost în sfârșit arestat de autoritățile din Bolivia.

Alegerile parlamentare au adus la putere un nou guvern condus de Hernan Zuazo, care a decis arestarea sa imediată și extrădarea în Franța, unde era dat in urmărire internațională de aproape patru decenii.

A fost judecat pentru crime de război timp de patru ani, iar condamnarea la închisoare pe viață a venit abia în 1987. A murit de leucemie la patru ani de la condamnare, la 25 septembrie 1991, la vârsta de 77 de ani.

Conform mai multor istorici, Barbie se face vinovat de moartea a aproape 14.000 de oameni, nu întâmplator a și fost decorat de Hitler. Ultima sa acțiune a avut loc în aprilie 1944, când a urcat 44 de copii de la orfelinatul Izieu, într-un tren cu direcția Auschwitz.

Parteneri