Evenimentul Istoric > Exclusiv online > Istoria universală > Dreptul roman interzicea bărbaților nobili de a avea un rol pasiv în relațiile intime cu alți bărbați
Exclusiv online

Dreptul roman interzicea bărbaților nobili de a avea un rol pasiv în relațiile intime cu alți bărbați

În Roma antică nu existau cuvinte care să facă distincția între homosexualitate și heterosexualitate.

Un cetățean roman avea voie să-și exploateze proprii sclavi pentru sex, indiferent de vârsta lor sau de circumstanțele nașterii – un sclav nu avea protecție civilă legată de corpul lui. În esență, corpul unui sclav trebuia folosit pentru a potoli apucăturiele sexuale ale stăpânului.

De fapt, termenul puer delicatus (dulce și delicat) a fost adesea aplicat copiilor sclavi folosiți special pentru satisfacția sexuală și companie. Această practică este ilustrată pe Cupa Warren, un vas roman de argint din timpul dinastiei iulio-claudiene, secolul I d.Hr., care este decorat cu reliefuri cu relații intime între bărbați, dintre care unul prezintă un tânăr bărbat adult care face sex cu un tânăr sclav.

Chiar și faimosul împărat Nero (54-68 d.Hr.) avea un „puer delicatus”, numit Sporus, un tânăr pe care l-a castrat și îl îmbrăcă ca pe împărătesele romane.

Unele surse spun că Nero s-a căsătorit cu Sporus după moartea soției sale Poppaea Sabina.

În anul 390 d.Hr., sub influența creștinismului, homosexualitatea a fost declarată ilegală în tot imperiul pentru orice roman născut liber, sub pedeapsa arderii pe rug.

 

Sursa AICI

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola