Evenimentul Istoric > Articole online > Dragnea, Dăncilă și Dan, mai importanți pentru Teleorman decât Marin Preda, Zaharia Stancu și Constantin Noica
Articole online

Dragnea, Dăncilă și Dan, mai importanți pentru Teleorman decât Marin Preda, Zaharia Stancu și Constantin Noica

Județul Teleorman este cunoscut în ultimii ani prin Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă ori Carmen Dan. Amintirea lor este vie în mintea românilor.

Teleormăneni ca Marin Preda, Zaharia Stancu sau Constantin Noica au trecut de mult în umbra celor trei iluștri pesediști.

Localitatea Salcia din Teleorman este cunoscută pentru ferma de porci a familiei Dragnea. Dar acolo se ridică, într-o curte plină de buruieni, modesta casă memorială a lui Zaharia Stancu. Are lacăt pe poartă.


Casa a aparținut surorii lui Zaharia Stancu, Lisaveta și a devenit casă memorială în anul 1994. O vreme, casa a putut fi vizitată fără impedimente, iar bibliotecara localității și-a luat foarte în serios această responsabilitate. Acum, însă, casa scriitorului e închisă.

La intrarea în Alexandria există casa în care a copilărit Constantin Noica. Dar nici acolo nu se pot face vizite turistice.

În localitatea Siliștea Gumești, casa în care s-a născut Marin Preda zace în paragină, sub lacăt. Autoritățile locale spun că n-au putere să intervină.


Sunt legi care trebuie respectate, iar actualul proprietar, Marius Tucă, a lăsat casa în aceeași stare deplorabilă în care a achiziționat-o. Voia să construiască acolo un muzeu.

Foto: De la stânga la dreapta: Radu Boureanu, Marin Preda, Zaharia Stancu, Ion Holban şi Ion Dodu Bălan

Sursa: liberinteleorman.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola