Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Bucătarul secolului lua stele Michelin la foc automat
Articole online

Bucătarul secolului lua stele Michelin la foc automat

Cele trei stele Michelin l-au însoţit de-a lungul a 53 de ani.

Paul Bocuse s-a născut la Collonges-au-Mont-d’Or, localitate din afara Lyonului, la 11 februarie 1926.

Şi-a început şi cariera de bucătar în restaurantul familiei, Auberge du Pont de Collonges,

În 1958, a preluat restaurantul părinţilor şi i-a dat propriul nume.

Student al lui Eugénie Brazier, a fost unul dintre cei mai proeminenţi bucătari asociaţi cu Nouvelle Cuisine, care este mai puţin opulentă decât clasica bucătărie tradiţională şi subliniază importanţa ingredientelor proaspete de cea mai înaltă calitate.

Paul Bocuse a susţinut că Henri Gault a folosit prima dată termenul Nouvelle Cuisine, pentru a descrie mâncarea preparată de Bocuse şi de alţi bucătari de top pentru zborul iniţial al avionului Concorde în 1969.

În 1961, statul francez i-a acordat numeroase distincţii şi titluri.

Provenind dintr-o familie de bucătari din tată în fiu, Paul Bocuse a devenit celebru şi datorită supei sale de trufe, pe care a făcut-o în cinstea preşedintelui Republicii Franţei, Valéry Giscard d’Estaing, când acesta l-a decorat cu Legiunea de onoare în 1975.

Americanii îi recunosc, de asemenea, meritele, iar Culinary Institute of America i-a acordat titlul de „Bucătarul secolului”.

A devenit celebru pentru restaurantele sale de lux, mai ales Auberge du Ponte de Collonges de lângă Lyon, în care şi-a încântat oaspeţii timp de mai multe decenii.

În 1987, Paul Bocuse a lansat prima ediţie a unei competiţii culinare menite să descopere şi să promoveze tinerele talente din gastronomie.

În prezent, Bocuse D’or este echivalentul Jocurilor Olimpice în materie de gastronomie şi cea mai riguroasă competiţie gastronomică din lume.

La fiecare doi ani, cei mai buni tineri chefi din lume se strâng la Lyon şi se întrec în faţa a 24 de chefi deja consacraţi.

Paul Bocuse, supranumit „tatăl gastronomiei francize” pe care a reprezentat-o cu atâta măiestrie în întreaga lumea, s-a stins din viaţă, la 91 de ani, în celebrul său „han”, L’Auberge du Ponte de Collonges, din apropiere de Lyon, în ziua de 20 ianuarie 2018.

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola