Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Domul de Fier: Sistemul antiaerian al Israelului este scump ca aurul
Articole online

Domul de Fier: Sistemul antiaerian al Israelului este scump ca aurul

Creat în anii 2000 și îmbunătățit substanțial în 2011, Domul de Fier revendică astfel o eficacitate de 95% pentru a proteja zonele locuite de proiectilele cu rază scurtă și medie (până la 70 de kilometri).

Când radarul detectează o rachetă sau un obuz, verifică dacă traiectoria amenință o zonă locuită, apoi ordonă unei baterii să lanseze una dintre cele douăzeci de rachete interceptoare.

Foarte manevrabile, acestea din urmă se pot așeza cu precizie în calea proiectilului care trebuie distrus, efectuând uneori viraje strânse pe cer.

 

O realizare tehnologică permițând Israelului să nu fie prea afectat de tirurile Hamas.

Domul de Fier ar fi chiar capabil să intercepteze drone înarmate, dacă Hamas ar decide să le folosească.

Greu de copleșit, agil și fiabil, acest sistem dezvoltat în colaborare de companiile Rafael (Israel) și Raytheon (SUA), pare să-și fi demonstrat cu prisosință eficiența.

Însă el ascunde și o mare vulnerabilitate: costul, arată o analiză Le Point.

Dacă Hamas continuă să lanseze sute de rachete, o face nu doar cu speranța că unele dintre acestea vor reuși să depășească Domul de Fier, ci și pentru că, pentru fiecare rachetă interceptată, Israelul cheltuiește zeci de mii de dolari.

În afara costurilor de dezvoltare ale Domului de Fier (o cifră păstrată secret de Israel, însă numai contribuția americană se ridică la 205 milioane de dolari), Israelul trebuie să suporte și costurile munițiilor.

O rachetă interceptoare Tamir costă aproximativ 50.000 de dolari, comparativ cu doar câteva sute de dolari pentru o rachetă artizanală a Hamas.

Astfel, pe 10 și 11 mai, când au fost trase 480 de rachete iar 200 au fost interceptate, Hamas a investit circa 250.000 de dolari pentru atacul său, în timp ce rachetele interceptoare trase de Israel au valorat peste 10 milioane de dolari.

Acest război asimetric, în care proiective ieftine și ușor de fabricat sunt interceptate de arme high-tech foarte costisitoare, poate deveni un război de uzură, arată analiza Le Point.

Lansând masiv rachete, Hamas urmărește să îi provoace Israelului inclusiv mari pagube financiare.

Industria militară americană lucrează la un sistem de interceptare cu rază laser, derivat dintr-un proiect abandonat de israelieni la începutul anilor 2000.

Noul prototip al Northrop Grumman a fost testat încă din 2018, iar fiecare tir nu ar costa decât o mie de dolari.

Însă guvernul israelian nu a demarat încă procedura de achiziție, deci nu va putea fi folosit înainte de 2023.

Registration

Aici iti poti reseta parola