Evenimentul Istoric > Articole online > Domnul Radio a trecut la cele veșnice de ziua lui onomastică
Articole online

Domnul Radio a trecut la cele veșnice de ziua lui onomastică

În anul 1938 a intrat la Academia de Muzică şi Artă Dramatică din Bucureşti, secţia actorie, unde a avut ca profesori nume celebre, precum Lucia Sturdza Bulandra, Maria Filotti, Marioara Voiculescu, Ion Manolescu.

Şi-a început cariera ca actor de comedie la numeroase companii de teatru particulare, jucând alături de nume mari, precum George Vraca, la compania lui Sică Alexandrescu.

A fost partenerul Luciei Sturdza Bulandra, a jucat şi la Teatrul lui Birlic, la Teatrul Dinei Cocea şi la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Maestrul Ion Vova a fost angajat în 1952 ca regizor la Societatea Română de Radiodifuziune, după ce colaborase încă dinainte la transmisiunile teatrale în direct realizate din clădirea Colegiului Sfântul Sava.

Şi-a legat numele de teatrul la microfon, de emisiunile educative pentru copii şi de programele de divertisment Ora Veselă, pe care le-a pus în undă timp de 55 de ani.

A colaborat cu toate numele mari ale Teatrului românesc: Radu Beligan, Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu Birlic, Ion Lucian, Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Octavian Cotescu, Amza Pellea, Ion Finteşteanu, Marcel Anghelescu şi mulţi alţii.

I-au fost decernate, de-a lungul timpului, numeroase distincţii: Premiul Asociaţiei Umoriştilor din România în 1991 pentru activitate creatoare în domeniul emisiunilor de comedie, Premiul Asociaţiei oamenilor de ştiinţă – scenarii ştiinţifice 1994, Premiul UNCER – creaţii radiofonice în Fonoteca de Aur 1999, Premiul pentru cel mai bun spectacol radiofonic, acordat la Gala UNITER pentru stagiunea 1999-2000, Titlul de Excelenţă al Culturii Române, Diploma de fidelitate faţă de Radio România – 50 de ani de activitate în 2002.

S-a stins din viaţă la 7 ianuarie 2011, la Bucureşti.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola