Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Domnitorul valah al Ardealului care a pustiit pivnițele ungurilor
Articole online

Domnitorul valah al Ardealului care a pustiit pivnițele ungurilor

Ștefan Mailat a fost voievod al Ardealului, stăpân al cetății Făgărașului și al Ungurașului.

El era catolic și făcea parte din marea aristocrație maghiară,

Era deci un renegat, căruia dușmanii îi aruncau în față, ca o insultă, că e valah, de același sânge cu iobagii din Transilvania.

În luptele lui Petru Rareș pentru stăpânirea Ardealului a fost unul dintre cei mai aprigi inamici ai domnitorului moldovean.

Un cronicare maghiar care a trăit la curtea craiului Ioan Zapolya (foto), povestește că stăpânul său, poftind la vin roșu, i-a zis:

„Să bem acum vin roșu, căci nu peste mult vom duce dorul vinului, dacă vom merge în Ardeal, unde domnul Mailat ne-a pustiit cetățile și s-a întins de bună samă și la pivnițe, căci iubește dumnealui vinul bun.

Să știi de la mine că valahul, câtă vreme e sărac bea vin numai la crâșmă, dar, când ajunge domn mare, își ține pivnița bogată pe masă”.

Istoria familiei Mailat este un bun exemplu pentru procesul aservirii românilor din Transilvania de către unguri.

La venirea maghiarilor, românii erau organizați politic, având o puternică clasă conducătoare: voievozi, cneji și boieri, dar ungurii le-au nimicit străvechea organizare, făcându-i iobagi.

O parte dintre conducătorii românilor au trecut la catolicism pentru a-și păstra privilegiile, contopindu-se cu ungurii.

Cei care au refuzat să-și părăsească credința strămoșească au fost deposedați de drepturile nobiliare și trecuți în rândurile fraților lor legați de glie.

Familia Mailat s-a rupt în două la începutul secolului al XVI-lea: descendenții celor trecuți la catolicism devenind conții Majlath, iar urmașii celor rămași ortodocși trăiau și în secolul trecut ca țărani în ținutul Făgărașului.

Ștefan, voievodul, a fost botezat de Ioan Zapolya, tinerețea și-a petrecut-o la curtea lui Ludovic al II-lea, iar în 1530 s-a căsătorit cu Ana, sora lui Toma Nadasdy, odraslă din vechea aristocrație ungurească. După aceasta nu a vrut să mai știe de originea sa românească.

În iulie 1541 a fost capturat, la Făgăraș, prin vicleșug de Petru Rareș și trimis la Istanbul, unde a fost închis în fortăreașa Edikule, unde avea să moară nouă ani mai târziu.

Sursa: Victor Motogna, Familia Mailat

Registration

Aici iti poti reseta parola