Evenimentul Istoric > Articole online > Document istoric! Telegrama CIA care anunță ridicarea Mariei Antonescu de la domiciliu. Pentru văduva Mareșalului urma un nou coșmar
Articole online

Document istoric! Telegrama CIA care anunță ridicarea Mariei Antonescu de la domiciliu. Pentru văduva Mareșalului urma un nou coșmar

”1. Soțiile mai multor foști demnitari care au fost reținuți în noaptea de 5-6 mai au fost și ele arestate.

2. Soția Mareșalului Ion Antonescu a fost arestată în cursul nopții de 5-6 mai din casa mamei sale, strada Arhiducesa Ileana, numărul 16, București.

3. Mulți dintre foștii demnitari care au fost arestați recent au fost trimiși la Pomârla, lângă Dorohoi, în Moldova. Ei sunt închiși în clădirea unei școli din această zonă.”

La Pomârla a fost una dintre taberele de muncă pentru cei deportați. Maria Antonescu nu avea să ajungă acolo.

Legat de reținerea Mariei Antonescu, văduva Mareșalului, executat încă din 1946, trebuie spus că nu era prima. Ea a mai fost încarcerată și înainte, dusă chiar în URSS pentru audieri.

În 1950, însă, pentru prima oară comuniștii îi pregătiseră și un dosar, în urma căruia avea să fie condamnată și încarcerată până în 1955! Este vorba despre o presupusă ”crimă economică” în contextul muncii ei la ”Centrala Evreiască”. În 1950, ea avea domiciliu obligatoriu în casa mamei ei din București.

Ea a decedat în 1964, ultimii ani petrecându-i cu domiciliu forțat în Bărăgan, în Lățești.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola