Evenimentul Istoric > Articole online > EXCLUSIV. Regele Mihai l-a AVERTIZAT pe Roosevelt că RUȘII vor ÎNGHIȚI România. America NU l-a CREZUT. DOCUMENT ISTORIC, desecretizat de CIA
Articole online

EXCLUSIV. Regele Mihai l-a AVERTIZAT pe Roosevelt că RUȘII vor ÎNGHIȚI România. America NU l-a CREZUT. DOCUMENT ISTORIC, desecretizat de CIA

Prezentăm astăzi un document, desecretizat de CIA în 1974, din care reiese că americanii știau din prima lună de după 23 August 1944, că România era victima unui plan clar de acaparare de URSS. Informațiile le veneau din anturajul Regelui Mihai, dar nu le-au crezut.

Astăzi se împlinesc 72 de ani de la manifestația pro-monarhistă și anticomunistă din 8 noiembrie 1945. A fost oprită cu vărsare de sânge de autoritățile comuniste care se instalau pentru o jumătate de veac. La acea dată, lucrurile intraseră pe un drum ireversibil și de aceea cred că e un moment bun pentru a înțelege că încă dinainte de greva regală, de Guvernul Petru Groza, au existat oameni care pricepeau ce se va întâmpla cu România, încă din primele clipe de după 23 August 1944.

La Arhivele Naționale ale Statelor Unite ale Americii sunt multe documente legate de acea perioadă tulbure, când Al Doilea Război Mondial se apropia de sfârșit și situația multor țări europene era neclară. Unul dintre ele – care după știința mea nu a mai fost publicat în România în forma sa integrală – este senzațional. El arată că în septembrie 1944 apropiații Casei Regale intuiau cu o exactitate matematică evoluția evenimentelor din țara noastră, lăsată de doar o lună la cheremul Armatei Roșii.

Desecretizat de urmașa OSS

Documentul este o notă semnată, la 26 septembrie 1944, de șeful Office of Strategic Services, structură de informații care a funcționat până în 1947, un ”strămoș” al CIA, și este semnat de William J. Donovan, figură legendară a spionajului american din timpul războiului. Memorandumul îi este adresat președintelui american Franklin Delano Roosevelt și conține sumarul discuției purtate de un agent american de la București cu Ioan Mocsony Stârcea. Veți regăsi în relatare dovada unei intuiții ieșită din comun privind intențiile rușilor și planurile lor de a anexa România. Asta în condițiile în care discuția dintre cei doi a avut loc pe 19 septembrie 1944, adică la nici o lună de la întoarcerea armelor. Agentul notează la sfârșit că înțelege importanța spuselor lui Stârcea, acesta fiind un apropiat al Regelui Mihai, adică informațiile și temerile veneau direct de la Suveran.

Totuși, agentul, folosind informații de la alte două surse, spune că Stârcea exagerează. Istoria avea să arate că americanii s-au înșelat sau au preferat să se lase înșelați.

FOTO: Facsimil din documentul declasifi cat de CIA​

„Monarhia va fi discreditată și abolită”​

Documentul a fost desecretizat în martie 1974 și face parte dintr-un lot de acte legate de sfârșitul Războiului.

Personajele principale

În septembrie 1944, Stârcea era maestru de vânătoare al Curții Regale, funcție pe care o ocupa din luna mai. E importantă această funcție: înainte de ea, Stârcea fusese Mareșal al Curții, dar în mai a abandonat această poziție, pentru cea de maestru de vânătoare care îi permitea să circule prin țară și să discute, ca emisar al Regelui, cu persoane care aveau să ajute la lovitura din 23 August.

Printre personajele care apar în relatare este și Grigore Nicolescu Buzești, ministru de Externe în Guvernul Constantin Sănătescu, instalat pe 23 August. Buzești e prezentat de agentul american ca o persoană convinsă că lucrurile se vor liniști și că problema trupelor sovietice este controlabilă. Aici e de amintit faptul că Buzești a avut și el un rol în complotul din August, dar a fost cel care a mijlocit intrarea comuniștilor în discuțiile privind răsturnarea mareșalului Ion Antonescu, printre ei fiind și Lucrețiu Pătrășcanu.

Pătrășcanu apare și el în relatare. Peste ani, când fostul ministru Lucrețiu Pătrășcanu era judecat de trecuții săi camarazi, Stârcea avea să se numere printre martorii acuzării. ”Georgescu” din relatare se pare că este Valeriu Georgescu, pe atunci subsecretar de stat la Subsecretariatul de Stat al Industriilor, Comerțului și Minelor.

Iată documentul, trimis de Donovan președintelui Roosevelt, prin intermediul șefei de cabinet al celui din urmă, Grace Tully. Intertitlurile ne aparțin.

Se întărește Partidul Comunist Român

Biroul de Servicii Strategice
26 septembrie 1944
Memorandum pentru Președinte:

Tocmai am primit de la reprezentantul nostru din România următorul raport pe care cred că îl veți găsi interesant: Am petrecut 3 ore cu Stârcea, mareșalul Curții, la București, 19 septembrie. Stârcea este un tânăr briliant, de 33 de ani, care reprezintă una dintre cele mai distinse familii românești (tatăl său, nobilul bucovinean Ioan Victor Stârcea, a fost membru al Consiliului Național din Cernăuți, militant pentru unirea Bucovinei cu România n.n.). Potrivit lui Georgescu (Subsecretarul de Stat al României la Economia Națională), Stârcea este emoțional și predispus la concluzii fără o cunoaștere deplină. Georgescu a mai spus că Stârcea face o greșeală prin excluderea oamenilor de la a avea acces la regele Mihai, când este vital ca acesta să se întâlnească cu personalități de toate convingerile și să lege cât mai multe prietenii posibil. În discuția mea cu Stârcea, el a subliniat situația din România pe temele discuțiilor avute deja cu Nicolescu Buzești și Georgescu (vezi memorandumul nostru către Președinte datat 22 septembrie 1944).

Rezumatul discuției cu el: 

1. Recrutarea în masă întărește Partidul Comunist Român, cândva foarte slab. Elementele ”fugare” din fosta Gardă de Fier intră aici în masă, iar "intelectualii" flirtează cu cauza comunistă. Grupuri de forță sunt instruite și comuniștii români sunt înarmați.

2. Bucătăriile de campanie care fac supă sunt folosite pentru săraci, iar proviziile medicale de la Crucea Roșie Română sunt date comuniștilor pentru distribuire. Acest lucru se face într-o încercare de a consolida prestigiul partidului și de a încuraja simpatia pentru cauza rusească.

Tocmai s-a întors de la Moscova

3. Propagandiștii comuniștilor rusi, dintre care multe femei vorbitoare de limba română, au intrat în fabrici si uzine și au instigat la manifestații publice. Ei au îndemnat muncitorii să se organizeze în sindicate și fac cereri de ajutoare medicale și facilități de relaxare, salarii și program de lucru.

4. Casele de la țară ale celor bogați sunt arse și jefuite de trupele rusești iar hambarele și alte instalații agricole au avut de asemenea de suferit. Tractoarele și alte unelte agricole au dispărut, făcând imposibil pentru țărani să lucreze și să aibă ce mânca în această iarnă.

5. Căile ferate din România sunt transformate pentru ecartamentul rusesc, astfel încât materialul rulant românesc să nu mai poată fi utilizat pentru traficul comercial. Rușii rup liniile telefonice și telegrafice.

6. Pătrășcanu, șeful Partidului Comunist din România, care, după desființarea Cominternului, a spus că este un susținător ferm al dinastiei regale și cel mai interesat de bunăstarea regelui, tocmai s-a întors de la Moscova (pe 12 septembrie 1944, Lucrețiu Pătrășcanu, ministru în primul Cabinet Constantin Sănătescu, fusese la o instruire la Moscova n.n.) ; el este singurul membru al cabinetului care nu a depus jurământul în fața Regelui Mihai. În schimb, el manifestă o atitudine pro-sovietică puternică și este deja o problemă de securitate în cadrul reuniunilor cabinetului atunci când relațiile cu Rusia sunt puse în discuție.

Stârcea a făcut următoarele deducții, pe baza considerațiilor prezentate mai sus. Dezlănțuirea trupelor rusești ar putea fi, fără îndoială, controlată și nu se datorează, în întregime, faptului că sunt pentru prima oară într-o țară bogată și civilizată, vinovată de faptul că țara lor a fost devastată (românii au ajutat la această devastare). Actuala politică a Rusiei este aceea de a permite Armatei să facă prăpăd și să jefuiască și să zdrobească sistemul economic românesc, dincolo de posibilitatea recuperării pagubelor. Foametea i-ar putea afecta pe țărani și muncitori iar Guvernul nu va fi în stare să facă nimic pentru a scăpa de haosul care deja se anunță.

Oamenii vor fi condamnați la disperare, iar Partidul Comunist va acuza politicienii că nu sunt capabili să facă față problemei, că nu sunt dispuși să protejeze poporul și să ofere guverne stabile. În disperare totală, poporul se va întoarce spre comunism, iar Partidul Comunist va prelua puterea. Monarhia va fi discreditată ca o unealtă a politicienilor și plutocraților și va fi abolită. Apoi, va urma un plebiscit bazat pe modelul statelor baltice și votul va fi 99.9911% în favoarea aderării la URSS. 

Toți românii sunt dornici de contacte cu SUA

Comentariul meu urmează:

1. Stârcea, om strălucit și de succes, a trăit în Anglia și a intrat în serviciul diplomatic ca student al lui Titulescu. El a servit 5 ani la Geneva și acolo a fost în secretariatul Ligii. El este înclinat să supraestimeze problemele.

2. În supraestimarea problemei sale, exagerează dificultățile cu rușii iar deducțiile sale sumbre nu sunt împărtășite în întregime de Buzești și Georgescu. Aceștia din urmă, deși sunt îngrijorați, consideră că situația cu privire la ruși se îmbunătățește. Deducțiile pe care Stârcea le-a expus sunt importante pentru că este, probabil, cel mai apropiat prieten și consilier al R egelui.

3. Toți românii, cu excepția comuniștilor, sunt dornici de contacte cu Statele Unite și Marea Britanie și așteaptă cu nerăbdare sosirea membrilor britanici și americani ai Comisiei de Control.

Registration

Aici iti poti reseta parola