Evenimentul Istoric > Articole online > Document exploziv din arhivele Siguranței. Purificarea administrațiilor publice
Articole online

Document exploziv din arhivele Siguranței. Purificarea administrațiilor publice

Site-ul ortodoxinfo.ro publică un document inedit, cu mențiunea ”exclusiv”. Este vorba de o adresă semnată de Episcopul Antim, în numele Sfintei Episcopii a Buzăului, din cadrul Bisericii Patriarhale Ortodoxe Române, către șeful Siguranței Generale. Cele două instituții amintite sunt trecute în act cu numele de la acea dată, ele fiind BOR și serviciul care ”moștenea” SSI-ul din vremea lui Ion Antonescu și avea să devină Securitatea comunistă.

Documentul este din 31 octombrie 1944, potrivit mențiunilor de pe act și data este foarte importantă pentru a înțelege semnificația scurtului mesaj.

Pe 23 august 1944, România a întors armele, vechii aliați devenind dușmani și invers. Mareșalul Antonescu și apropiații săi au fost arestați din primele zile, dar epurarea întregului aparat de stat și nu numai a început cu adevărat după 20 octombrie 1944, când Regele Mihai I a dat Legea 486 privind ”purificarea administrațiilor publice prin care, s-a dispus licențierea din serviciu, fără nici o indemnitate a funcționarilor care s-au pus în slujba unor interese străine sau au militat sub orice formă în vreo organizație politică sau paramilitară legionară, fascistă sau hitleristă sau a servit prin orice mijloace scopurile unor organizații dictatoriale.”

În acest context trebuie privit și documentul semnat de episcop. Iată textul:

”DOMNULE ȘEF,

Avem onoarea a vă ruga, să binevoiți, a dispune să ni se trimită un tablou de preoții și cântăreții din județele Buzău, Brăila și Rm. Sărat, cunoscuți că au activat în organizația legionară.

Aceasta în vederea purificării administrațiilor publice, potrivit prevederilor decretului-lege nr. 486.

Episcop † Antim”

Sursa foto: ortoxinfo.ro

 

Registration

Aici iti poti reseta parola