Evenimentul Istoric > Articole online > România – Rusia. Divizia de trădători Tudor Vladimirescu lăsată-n fundul gol. DOCUMENTE
Articole online

România – Rusia. Divizia de trădători Tudor Vladimirescu lăsată-n fundul gol. DOCUMENTE

În septembrie şi octombrie, soldaţii şi ofiţerii aparţinând Diviziei Tudor Vladimirescu nu primiseră deloc soldele, iar Armata Română considera Divizia ca aparţinând Armatei Roşii.

Însă nici Armata Roşie nu se grăbea să-i ajute pe care care trădaseră jurământul militar pe când se aflau în prizonierat în Rusia.

Memoriul lui Maltoopol

În acest context, pe 10 octombrie colonelul Mihai Maltopol, preşedintele Mişcării naţional patriotice a prizonierilor români din URSS, înainta un Memoriu în care descria situaţia răniţilor Diviziei aflaţi în spitalul din strada Negustori nr. 3 din Bucureşti:

“Dumineacă 8 octombrie a.c. vizitând Spitalul de Campanie Nr 345 din Strada Negustori Ne 3 am făcut următoarele constatări, privind pe cei 50 de răniţi aflaţi acolo, aparţinând Diviziei de Voluntari Tudor Vladimirescu care în prezent luptă alături de Armata Roşie pentru desrobirea Ardealului.

Sunt căzuţi răniţi în luptele din preajma Braşovului şi Sfântul Gheorghe, oraşe prim eliberate. Au asupra lor echipamentul de vară, ce purtau în acel timp. A pleca cu acesta acum, în concediul de convalescenţă nu este posibil. Ar risca să contracteze boli de plămâni (..)

Comisia medicală română cere să se dea de către Armata Roşie instrucţiuni sau înputernicire necesară pentru a li se acorda concedii de convalescenţă, Divizia aparţinând încă Armatei Roşii.

Este necesar să se precizeze de Comandamentul Armatei Roşii unde urmează să se înapoieze (localitatea) voluntarii după terminarea concediului lor de convalescenţă.

Cine le dă mijloace de transport pe CFR şi hrană pe timpul acestui transport?

Nu au primit solda pe Septembrie şi Octombrie a.c.

Au în total 3000 ruble din solda pe August, dar nu pot să le folosească pentru că conform cu ultimele dispoziţiuni ale Băncii Naţionale Române, preschimbarea rublelor în lei a încetat. (…)

Au sume vechi din economie din soldă şi cum au servit şi servesc încă actuala justă cauză românească şi vor continua s-o servească în România, atât ei cât şi familiile lor, multe foarte greu încercate, trebuie să li se preschimbe în lei sumele ce au asupra lor.

Să se ia o dispoziţiune general în această privinţă.

  1. Pare că spitalul nu are suficiente medicamente. Propun să se dea de la Armata Roşie pentru bolnavii Diviziei.
  2. Trupa se plânge de lipsa de alimente (cantitativ)…
  3. Apărarea Patriotică a împărţit cadouri răniţilor români, în afară de cei aparţinând Diviziei Tudor Vladimirescu…
  4. Răniţii duc lipsă de tutun şi cărţi de citit…

Drept răspuns la Memoriul lui Maltopol, pe 30 octombrie, Comandantul Pieţii Braşov, lt col, Mosora înştiinţa Divizia de trădători că prin ordinul telegrafic al marelui Stat Major nr. 773300 din 29 septembrie „oamenii acelei Divizii au fost scoşi de la drepturi” începând cu 1.X.1944 şi nici “nu se aprobă punerea în subsistenţă şi nici folosirea foilor de drum”.

Registration

Aici iti poti reseta parola