Dispariția Regelui Chibriturilor, un mister care dăinuie din 1932

 

Când încă omenirea nu ieșise din Marea Criză, pe 12 martie 1932 o știre, transmisă de marile agenții de presă, zguduia lumea:

1931 este anul în care puterea lui Kreuger a atins culmea: el poseda monopolul de chibrituri pe o suprafaţă de 2,5 milioane kilometri pătraţi cu o populaţie de 186.328.000 locuitori.

75 la sută din producţia mondială de chibrituri şi din exportul de chibrituri erau în mâinile lui Ivar Kreuger.

După dările de seamă statistice anuale, împrumuturile pe chibrituri acordate de „trustul suedez” se ridicau la suma de un miliard şi 249 de milioane de coroane suedeze.

Ca urmare a afacerilor cu împrumuturi şi chibrituri, concernul Kreuger a pătruns cu încetul în întreaga economie.

Dar, în lupta dezlănţuită acum între America şi trustul suedez, Kreuger a întâlnit adversarul care avea să-l înfrângă, pe Morgan jr., stăpânul lui United States Steel Corporation.

Morgan a izbutit să aplice duşmanului câteva lovituri – de pildă în România, unde Morgan i-a înlăturat pe suedezi, care ar fi pus mâna pe monopolul telefonului.

Prăbuşirea trustului suedez a fost grăbită de criza din octombrie 1929 de la bursa din New York. „Vinerea neagră” a jucat un rol fatal.

Cu toate dificultăţile, Kreuger continua liniştit să acorde împrumuturi…

Dar, încet, încet, tot a început să întâmpine greutăţi în găsirea de bani. Timp de două luni a dus în America tratative esuate pentru a căpăta fonduri noi.

În timpul acesta, însă, în primele săptămâni ale anului 1932, a ieşit la iveală escrocheria pe care Kreuger o făcuse cu societatea Ericson. Sfârşitul era aproape.

Între societatea Ericson şi o companie de telefon şi telegraf aparţinând grupului Morgan, se stabilise, ca urmare a unui schimb important de acţiuni, o anumită legătură.

Suedezii preluaseră de la americani 400.000 de acţiuni, dând acestora în schimb 600.000 de bucăţi.

Kreuger realizase în 1930 această afacere, convingându-l pe Morgan că societatea Ericson dispune de fonduri însemnate care, în cazul unei înţelegeri, ar putea fi de mare folos americanilor.

În ianuarie 1932 Morgan a socotit că a sosit momentul să facă uz de milioanele suedezilor.

Dar a trebuit să constate că marile fonduri ale societăţii Ericson nici nu existau în realitate. Ele constau în…creanţe asupra altor întreprinderi ale lui Kreuger!

Imediat, Kreuger a fost pus sub supravegherea autorităţilor, iar după câteva tentative de a cădea la înţelegere cu partenerii, în ziua de 12 martie 1932, la ora 11 dimineaţa, Ivar Kreuger s-ar fi sinucis, trăgându-şi un glonte în inimă.