Evenimentul Istoric > Articole online > Dispariția misterioasă care a transformat-o pe Agatha Christie în Superstar
Articole online

Dispariția misterioasă care a transformat-o pe Agatha Christie în Superstar

Agatha Christie a fost protagonista unui episod enigmatic, demn de cărțile sale polițiste. Adevărul nu s-a aflat nici până astăzi.

În 1926, Agatha Christie își publicase a șasea carte, Moartea lui Roger Ackroyd. Are o cotă substanțială în librăriile britanice, deși gloria ei nu atinsese culmea. Însă, în timp ce cariera ei de scriitoare decolează, inima ei se scufundă: soțul ei, Archibald, vrea să divorțeze, pentru a se căsători cu amanta lui. El îi reproșează Agathei că pune cărțile înaintea relației dintre ei și cu fiica lor, Rosalind.

Agatha tocmai își pierduse mama, iar Archibald îi spune că nu poate trăi cu o femeie care este mereu tristă. În fine, părăsirea domiciliului de către soțul ei, pe care îl iubește la nebunie, o distruge.

Vineri, 3 decembrie, seara, ea o îmbrățișează pe Rosalind – care avea pe atunci 7 ani – și lasă o scrisoare secretarei sale, cerându-i să anuleze toate întâlnirile. Apoi se suie la volanul automobilului ei, Morris Cowley, și părăsește reședința din Berkshire în miez de noapte.

Dimineață, i se remarcă absența, ca și faptul că așternutul din dormitor nu era desfăcut.

Automobilul este găsit pe fundul lacului Silent Pool, cu farurile aprinse, fără nici o urmă de accident. În interiorul mașinii, poliția descoperă lucrurile personale ale Agathei, haina de blană și permisul de conducere. Ceva mai departe, pudriera mamei sale.

Ziarele iau foc. Să fie o sinucidere? O răpire? O crimă comandată de Archibald Christie? În acest ultim caz, ar fi o crimă perfectă: în ciuda aeroplanelor care survolează zona (o premieră pentru epoca respectivă), a căutării cu câini, a dragării lacului, a căutărilor la care participă o mie de polițiști, corpul rămâne de negăsit. Ce s-a întâmplat cu Agatha Christie?

Ziarele creează diverse foto-montaje, pornind de la chipul ei: iată cum ar arăta mama lui Hercule Poirot cu pălărie, cu ochelari negri, cu părul scurt etc.

La urma urmei, Agatha Christie adora să se deghizeze. Deși ziarele nu merg chiar până acolo încât să-i pună o mustață, un martor pretinde că a văzut-o deghizată în bărbat.

Doi colegi autori de romane polițiste participă la căutări în felul lor: Dorothy L. Sayers vizitează locurile dispariției, iar Sir Arthur Conan Doyle îi dă una dintre mănușile Agathei unui medium, care afirmă că aceasta este în viață și că va apărea din nou în scurt timp.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola