Evenimentul Istoric > Articole online > Dispariția misterioasă care a transformat-o pe Agatha Christie în Superstar
Articole online

Dispariția misterioasă care a transformat-o pe Agatha Christie în Superstar

Toată țara nu vorbește decât despre asta, iar celui care va oferi informații serioase i se promiteau o sută de lire sterline.

Pe 14 decembrie 1926, nu apăruse nici o noutate despre Agatha Christie. La Harrogate, un orășel fermecător din nordul Angliei, un grup de jazz ajunge la Swan Hidropatic Hotel pentru a susține un concert.

Saxofonistul (sau bateristul, după unele versiuni) o recunoaște acolo pe scriitoare. Soțul ei, alertat, sosește în grabă la hotel, însă Agatha nu pare să îl recunoască.

Poliția descoperă că era înregistrată la hotel cu numele de Theresa Neele. Adică numele amantei lui Archibald. Agatha urcă în camera sa, pe care o achitase cu bani gheață, probează mai multe rochii și după ce alege una coboară în holul hotelului, la brațul soțului său, fără să scoată o vorbă.

Niciodată Agatha Christie nu va vorbi cuiva despre dispariția ei. Nici măcar fiicei sale Rosalind.

Întrebată, la mulți ani după acest episod misterios, va afirma că a înregistrat pe magnetofon, pentru autobiografia ei, un capitol consacrat dispariției misterioase. Însă, vai, benzile s-ar fi deteriorat, iar ea are niște probleme de memorie.

Teoriile legate de acest mister se numără pe degetele unei mâini.

Fie Agatha Christie a dorit să-i dea o lecție soțului ei (ceea ce familia a dezmințit întotdeauna). Fie a fost victima unei fugi disociative, un fel de amnezie temporară cauzată de stress sau depresie.

Cei mai cinici cred însă că totul a fost o uriașă cacealma de marketing, deoarece în urma acestei dispariții, care a ținut Anglia cu sufletul la gură, Agatha Christie a ajuns un superstar. Și a rămas așa până în prezent, când a depășit 350 de milioane de cărți vândute în toată lumea.

Episodul dispariției sale i-a inspirat, între alții, pe Alfred Hitchcock (filmul Femeia dispărută) și pe Gillian Flynn (best-sellerul Aparențe).

În cărțile Agathei Christie este uneori vorba despre femei înșelate și răzbunătoare.

În 1923, în Dispariția dlui Davenheim, Hercule Poirot explica:

„Există mai multe categorii de dispariții. În cea dintâi, și cea mai frecventă, se numără disparițiile voluntare. În cea de-a doua, cazurile de amnezie de care se abuzează mult: foarte rare, uneori se întâmplă ca ele să fie autentice.”

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola