Discursul pierdut al lui Nicolae Ceaușescu! ”Pentru prima dată în istoria sa, România nu plătește tribut nimănui și este cu adevărat independentă!”

 

Citește, în forma originală, discursul prin care, acum aproape 31 de ani, Nicolae Ceaușescu spera să trezească sentimentul de mândrie națională în poporul înfometat și înfrigurat și află ce i-a stricat planul.

Plata integrală a datoriei externe este, cu siguranță, una dintre cele mai des vehiculate informații în preajma zilei de 26 ianuarie, când s-a născut Nicolae Ceaușescu. Fie că e readusă pe tapet de nostalgicii nemulțumiți de împrumuturile împovărătoare contractate de statul român în ultimii 30 de ani, fie că e amintită ca un exemplu de înfometare a propriului popor pentru fantasmele din mintea unui conducător care părea că a pierdut legătura cu realitatea, plata datoriei externe rămâne un eveniment unic în istoria modernă a economiei mondiale.

Am recuperat discursurile din data de 14 aprilie 1989, cea în care Nicolae Ceaușescu a făcut marele anunț, refăcând și programul din acele zile ale ”secretarului general al PCR, comandantul suprem al forțelor armate, președintele Republicii Socialiste România”.

Am ajuns la asta încercând să ilustrăm un excepțional material al istoricului Eliza Gheorghe din care aflăm adevărul despre bomba atomică pe care Ceaușescu ar fi plănuit să o fabrice.

MATERIALUL ESTE ÎN NOUL NUMĂR AL EVENIMENTULUI ISTORIC, PE CARE ÎL GĂSIȚI LA TOATE PUNCTELE DE DIFUZARE A PRESEI.

Dezvăluirile continuă, însă, ”Bomba lui Ceaușescu” a devenit subiect internațional în exact ziua când Nicolae Ceaușescu spera să ”rupă gura” pieței financiare internaționale, anunțând că nu mai depinde de nimeni.

Pentru început, reproducem prima parte din discursul prin care el a anunțat că România ”nu mai plătea tribut”. Îl veți parcurge în forma lui originală, cules ”laba gâștii”, fontul mare preferat de Ceaușescu, pentru că îi permitea să îl citească fără a purta ochelari! Discursul îl avem cu ajutorul colaboratorului nostru, istoricul Liviu Țăranu.

Anunțul plății datoriei externe a fost temeinic pregătit. În zilele de 12-14 aprilie, forul conducător fusese în ședințe prelungite, iar dimineața ultimei zile a fost marcată de discursul a cărui citire ați început-o. 

Problema a apărut după-amiază.