Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Din 2000 de opere a reușit să vândă doar una în timpul vieții. Astăzi tablourile sale valorează milioane
Articole online

Din 2000 de opere a reușit să vândă doar una în timpul vieții. Astăzi tablourile sale valorează milioane

Figura sa tragică a reprezentat, poate cel mai bine, simbolul sacrificiului necondiţionat pentru artă. A fost un pictor fără discipoli şi fără succes în timpul vieţii.

S-a zbătut toată viaţa în sărăcie, singurul său venit constituindu-l ajutorul venit din partea fratelui său. În timpul vieţii a reuşit să vândă un singur tablou reprezentând o vie din Arles.

Pictorul Vincent van Gogh s-a născut la Zundert, Olanda, la 30 martie 1853, într-o familie de pictori şi negustori de artă. Tatăl său era pastor protestant, iar mama sa avea în mod special înclinaţii spre pictură.

La vârsta de 15 ani, familia sa a avut o serie de probleme financiare, iar tânărul Vincent a fost nevoit să părăsească şcoala şi să muncească.

A lucrat la o societate în domeniul artei a unchiului său numită Goupil & Cie din Haga. Vorbea fluent franceza, germana şi engleza.

În 1873, a fost transferat la Galeria Groupil de la Londra. Aici s-a îndrăgostit de cultura engleză şi a devenit un fan al scrierilor lui Charles Dickens şi George Eliot.

În timpul liber, van Gogh vizita galerii de artă. S-a îndrăgostit de fiica proprietarei casei unde locuia, Eugenie Loyer. Atunci când aceasta i-a respins propunerea sa de căsătorie, van Gogh a suferit o cădere psihică. Şi-a aruncat toate cărţile cu excepţia Bibliei şi şi-a dedicat viaţa lui Dumnezeu. La locul de muncă a devenit irascibil, iar pe clienţi îi îndemna să nu mai cumpere artă fără valoare, în cele din urmă fiind concediat.

Predicator

În perioada următoare a predat într-o şcoală de metodişti şi a ţinut predici. Se pregătea pentru examenul de admitere la Şcoala de Teologie din Amsterdam.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola