Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Dezertare neașteptată din tabăra NATO. Președintele critică politica de confruntare cu Rusia
Articole online

Dezertare neașteptată din tabăra NATO. Președintele critică politica de confruntare cu Rusia

Tensiunile din Ucraina provoacă mari tensiuni în cadrul NATO. Recent, președintele unei țări din UE și NATO a ridicat mari semne de întrebare cu privire la politica lui Joe Biden în ceea ce privește Moscova.

Președintele Croației nu vrea confruntare cu Rusia

„Croația nu va trimite niciun solfat în cazul unei escaladări a tensiunilor. Dimpotrivă, va rechema toate trupele [de la NATO], până la ultimul soldat croat!”, a declarat președinte Zoran Milanović.
Declarația este cu atât mai ciudată, cu cât nu vine de la un eurosceptic care să se fi declarat împotriva NATO. Milanović a fost membru al partidului social-democrat de centru-stânga din Croația, un partid care este puternic pro-european. Dar declarațiile sale arată că mulți politicieni din Europa, mai ales cei aflați mai departe de granițele Rusiei, nu doresc să ia parte sub nicio formă la conflictului din Ucraina.

Milanović a mers chiar mai departe și a subliniat că acest conflict are loc în coasta Rusiei, așadar NATO „trebuie să ajungă la un acord care să țină seama de interesele de securitate ale Rusiei”.

Scandal politic

Deloc surprinzător, declarațiile l-au transformat pe Milanović într- o țintă. Ministrul de externe l-a atacat deschis. „Președintele nu vorbește pentru Croația, ci pentru el însuși”, a spus Grlić-Radman. „Suntem și vom rămâne un membru loial al NATO”.

E drept, Grlić-Radman face dintr-un partid de centru-dreapta din Croația, dar e vorba aici de o diviziune mai profundă: una care opune dorința de a face parte din concertul țărilor occidentale cu sloganul „Croația în primul rând!” , scrie zerohedge.com.

Situația este foarte tensionată și în Bulgaria, unde un partid politic naționalist cere cu insistență ca țara să nu mai găzduiască baze NATO, afirmând că acestea suntr, de fapot, americane și pun în pericol relațiile strânse de prietenie pe care Bulgaria le-a avut întotdeauna cu Rusia.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola