Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Dezbaterea din bucătărie încălzește războiul rece
Articole online

Dezbaterea din bucătărie încălzește războiul rece

Așa-numita „dezbatere din bucătărie” a devenit unul dintre cele mai faimoase episoade ale Războiului Rece.

La sfârșitul anului 1958, Uniunea Sovietică și Statele Unite au convenit să deschidă expoziții naționale, ca parte a noiilor schimburile culturale.

Expoziția sovietică a fost inaugurată în New York în iunie 1959; expoziția americană a fost deschisă în parcul Sokolniki din Moscova în iulie.

Pe 24 iulie, înainte ca expoziția de la Moscova să fie deschisă publicului, vicepreședintele Nixon a  primit o vizită a liderului sovietic Hrușciov.

În timp ce Nixon l-a condus pe Hrușciov prin expoziția americană, faimosul temperament al liderului sovietic a început să liasă la suprafață. Când Nixon i-a arătat noile televizoare color americane, Hrușciov s-a lansat într-un atac la așa-numita „Rezoluție a națiunilor captive” adoptată de Congresul SUA cu doar câteva zile înainte.

Rezoluția a condamnat controlul sovietic asupra popoarelor „captive” din Europa de Est și a solicitat tuturor americanilor să se roage pentru eliberarea lor.

„Nu știi nimic despre comunism”

După ce a denunțat rezoluția, Hrușciov, văzând înltul nivel al tehnologiei americane, a proclamat că Uniunea Sovietică va avea același fel de gadgeturi și aparate în câțiva ani.

Citește și Mit sau realitate: A copilărit Nixon în URSS?

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola