Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Dezastrul de la Cotul Donului. Ieșirea din încercuire a Regimentului 19 Infanterie Caracal
Articole online

Dezastrul de la Cotul Donului. Ieșirea din încercuire a Regimentului 19 Infanterie Caracal

cotul-donului

Regt.19 Inf. sub comanda Colonelului Voiculescu C. încetează de a mai acționa din seara de 20.XII.1942 fiind fărâmițat în grupuri mici. Din acest moment nu mai avem nici o informație.

Bat. I /R.19 I . din Detașamentul Colonel Brescan se găsea la GRATSCHEW, încadrat la stânga Diviziei 7-a, iar la dreapta Detașamentului erau elemente germane; din informatiuni, la KARTINSKAJA era Divizia 11–a Inf.

Dimineață se retrag masiv Italienii din stânga Diviziei 7-a Infanterie.

La orele 7,30 Germanii din dreapta intră în debandadă, lăsând dreapta descoperită.

La ora 8,30 Detașamentul ordonă Bat. I/19.I. să înceapă retragerea spre KAMENKA. Comandamentul Bat.I./R.19.I. se prezintă la KAMENKA domnului Comandant al Diviziei 7-a Inf. de la care solicita ieșirea de sub comandă și trecerea la Divizia 11-a Inf. nemaiavând capacitatea operativă, având câteva rămășițe.

Domnul General Trestioreanu aprobă și comunică că vine și Domnul General Nedelea Savu la KAMENKA.

La sosirea Domnului General Savu Nedelea, Comandamentul Batalionului I/R.19.I. raportează situația și îi ordonă să cantoneze pentru noaptea de 20/21.XII.1942 în POPOVKA.

Ultima întrevedere cu Domnul General Nedelea Savu a fost la ora 15.30 în ziua de 20.XII.1942 .

Resturile I/R.19. I. cantonează la POPOVKA , când la ora 20,30 rușii intră în localitate cu tancuri venind dinspre Nord .

La aceeaşi oră primește ordin de la C.I.A. care se găsea în POPOVKA ca toate elementele armatei române să se retragă spre Sud Vest ocolind KASCHARY fiind ocupat de Ruși.

Comandantul Batal. I. cu 50 oameni și 8 ofițeri reușește a-i îmbarca în mașini italiene, iar în ziua de 21.XII.1942 dimineață ajunge la KAMENSK.

Se prezintă la Armată 3-a, de la care primește ordin să formeze un cap de pod pe Doneţ la KAMENSK.

La 22.XII.1942 ordinul se schimbă și resturile I/19.I. intră sub ordinele Domnului Colonel C. Negoescu care luase comandă Diviziei 11-a Inf. Și care primise ordin de regrupare, în zona Ivanokova”.

Divizia 11 Infanterie

Regimentul 19 Infanterie – cu garnizoana în Caracal, făcea parte din marea unitate Divizia 11 Infanterie, alături de Regimentul 2 Dorobanți – cu garnizoana în Valcea, Regimentul 3 Dorobanți – cu garnizoana în Slatina, Regimentul 21 Arilerie – cu garnizoana în Slatina și Regimentul 26 Artilerie – cu garnizoana în Slatina.

Divizia 11 Infanterie împreună cu Divizia 7 Infanterie formau Corpul I Armată, parte din Armata a 3-a Română în Cotul Donului.

În luptele de la Cotul Donului au pierit toți comandanții Regimentelor de

Infanterie ai Diviziei a 11 a și anume: Colonel Alexandru I. Lăzărescu, comandantul Regimentului 3 Dorobanți Slatina; Colonel Petre Haas comandantul Regimentului 2 Dorobanți Rm.Vâlcea; Colonel Constantin Voiculescu comandantul Regimentului 19 Infanterie Caracal.

Însuși comandantul Diviziei 11 Infanterie, Generalul Savu Nedelea a căzut prizonier la data de 21 decembrie 1942.

Lt.Colonel Ionescu Paul, comandantul Bat .I/R.19. I care a scăpat din dezastrul de la Cotul Donului a murit în februarie 1945 în Cehoslovacia.

 

Sursa: IONUȚ – MIHĂIȚĂ OCOLEANU, „REGIMENTUL 19 INFANTERIE CARACAL LA COTUL DONULUI. O mărturie privind ieșirea din încercuire”, publicat în revista „Memoria Oltului și Romanaților” din noiembrie 2018

 

 

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola