Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Devine Meghan Markle „regina” SUA? Există o lege care îi face mari probleme
Articole online

Devine Meghan Markle „regina” SUA? Există o lege care îi face mari probleme

Meghan Markle își pregătește candidatura?

Nu e vorba numai de speculațiile tabloidelor britanice. Nici măcar de sentințele politice pe care Markle le emite la orice apariție publică. Mai nou, deși nu a făcut încă primii pași în politică, consoarta prințului Harry a început să-i preseze pe politicienii americani pe tema concediului parental plătit. Mai exact, a trimis scrisori pe această temă atât lui Nancy Pelosi, președintele Camerei, cât și lui Chuck Schumer, liderul majorității din Senat. Mai mult, în noiembrie anul trecut, a avut conversații telefonice chiar și cu două senatoare republicane, Susan Collins (din Maine) și Shelley Moore Capito (din Virginia de Vest), pentru a pleda această cauză.

Cele două senatoare spun că au fost „șocate” de apelul lui Meghan, care s-a prezentat folosindu-se de titlul ei de „ducesă de Sussex” . Pentru cele două, ca și pentru mulți alți observatori și experți, inițiativa lui Markle a fost o ingerință politică de neiertat. Ca să nu mai vorbim de prostul gust de a se folosi de poziția obținută într-o familie pe care a calomniat-o .
Pentru unii, fostei actrițe îi lipsesc nu numai credibilitatea, dar și aptitudinile necesare pentru a aspira să devină președinte al Statelor Unite. Pentru alții, Meghan Markle e totuși visul american al „femeii self-made”. Biografii săi nu ezită, de altfel, să definească candidatura ducesei drept „posibilă”.

Amendamentul Jérôme Bonaparte

Chiar dacă prințesa de la Hollywood nu a lăsat niciodată să-i scape vreun cuvânt despre candidatură, jurnaliștii de la Daily Mail au făcut cercetări și au aflat că Meghan Markle ar avea mari probleme din cauza familiei Bonaparte și a unui amendament din 1810.
Pe 24 decembrie 1803, Jérôme Bonaparte (1784-1860), fratele lui Napoleon , s-a căsătorit cu fiica unui comerciant, Elizabeth Patterson, la Baltimore.
Napoleon nu a acceptat niciodată acestă căsătorie (de fapt, actul aâ a fost anulată în 1805). Uniunea a fost, de altfel, privită cu suspiciune chiar și de societatea nord-americană a vremii. La acea vreme Statele Unite se temeau că mai marii „Vechii Europe” ar putea încerca să exercite un control, chiar și indirect, peste ocean. Și cum era vorba de fratele unui geniu militar ca Napoleon, Jérôme reprezenta o amenințare. Din acest motiv, în 1810, s-a discutat în Congres un amendament care stabilea imposibilitatea asumării unor roluri politice pentru oricine deținea un titlu nobiliar.

Amendamentul nu a fost aprobat, întrucât a obținut votul a 12 state din cele 14 necesare, dar nici nu a fost respins. Să zicem că a rămas suspendat. Aceasta înseamnă că ar putea fi discutat din nou astăzi și oricând. Chiar și votul din 1810 ar fi încă valabil, dar de data aceasta ar fi nevoie de voturile altor 26 de state pentru a permite trecerea amendamentului. E posibil ca nici astăzi Congresul să nu voteze un amendament de teama lui Meghan Markle, dar nu imposibil.

Ce spun experții?

Expertul în Constituția SUA John Kowal a declarat pentru The Telegraph : „Nu-mi amintesc niciun caz al unei persoane publice care deține un titlu într-o altă țară care să intre în competiție pentru o funcție politică aici (în SUA). Acest lucru ar provoca discuții. Marea Britanie are o tradiție puternică care ține regalitatea departe de politică.”
La rândul său, Mark Tushnet, profesor de la Harvard, a precizat pentru Express : „Tehnic, Meghan Markle ar putea candida la președinție fără a renunța la titluri… cu aprobarea Congresului”, dar șansele ca acest lucru să se întâmple sunt „foarte mici”.

Dacă Meghan ar fi vrut să cucerească Casa Albă , așadar, ar trebui să renunțe la titlul său nobiliar. Dacă nu din cauza legii americane, atunci măcar pentru a nu le da adversarilor apă la moară. „Oponenții vor exploata orice și acesta ar putea fi pretextul pentru a spune: „Meghan nu este un american adevărat”, susține Mark Tushnet, citat de Il Giornale.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola