Numele ei probabil nu vă spune nimic acum, dar la naşterea fetiţei, la 25 iulie 1978, făcea turul presei internaţionale.
În urmă cu 41 de ani se năştea primul copil din lume conceput în urma unei proceduri de inseminare artificială (The First Taste-Tube Baby), Louise Joy Brown.
La 25 iulie 1978, ora 23:30, Louise se năştea la Oldham District General Hospital din nordul Angliei.
Cântărea 2,61 kilograme, iar sarcina provenise dintr-un ovul unic, obţinut din ciclul natural al mamei sale. Louise devenea astfel primul copil „născut din eprubetă”.
Disperare
Timp de nouă ani, Lesley Brown, mama fetiţei, a încercat în zadar să rămână însărcinată. Medicii au declarat-o sterilă, scrie Le Monde.
În disperare de cauză, i s-a adresat lui Patrick Steptoe, şeful departamentului de ginecologie al spitalului aflat lângă Manchester.
Steptoe face echipă cu biologul Robert Edwards şi cu un alt ginecolog, John Webster.
Lesley Brown este avertizată că şansele ca operaţia să reuşească sunt slabe.
Imposibilul, posibil
După cezariana realizată de Patrick Steptoe, John Webster se ocupă de naştere. „Aveam nod în stomac, căci, dacă acel copil nu era normal, se termina cu lucrările de cercetare pe tema fecundării in vitro. Dar imediat ne-am dat seama cu toţii că nu erau probleme, totul decursese bine”, îşi aminteşte el.
Webster recunoaşte că a subestimat impactul ştiinţific şi mediatic al evenimentului.
La rândul ei, Louise Brown îşi aminteşte cum a făcut faţă presiunilor, de-a lungul timpului.
„La şcoală, nu am avut parte de vreun tratament special. Nimeni nu a râs de mine niciodată. Colegii mă mai întrebau uneori cum am rezistat într-o eprubetă, dar îşi dădeau seama că nu eram diferită şi întrebările ciudate au încetat”, a declarat ea.