Destinul aparte al primului copil conceput „în eprubetă”

 

Părinţii i-au explicat statutul ei aparte când ea avea 4 ani, înainte de a da piept cu sistemul educaţional. Dar ea nu a realizat decât când avea 10 ani că este primul copil născut în urma unei fecundări in vitro (FIV).

Numele ei probabil nu vă spune nimic acum, dar la naşterea fetiţei, la 25 iulie 1978, făcea turul presei internaţionale.

În urmă cu 41 de ani se năştea primul copil din lume conceput în urma unei proceduri de inseminare artificială (The First Taste-Tube Baby), Louise Joy Brown.

La 25 iulie 1978, ora 23:30, Louise se năştea la Oldham District General Hospital din nordul Angliei.

Cântărea 2,61 kilograme, iar sarcina provenise dintr-un ovul unic, obţinut din ciclul natural al mamei sale. Louise devenea astfel primul copil „născut din eprubetă”.

Disperare

Timp de nouă ani, Lesley Brown, mama fetiţei, a încercat în zadar să rămână însărcinată. Medicii au declarat-o sterilă, scrie Le Monde.

În disperare de cauză, i s-a adresat lui Patrick Steptoe, şeful departamentului de ginecologie al spitalului aflat lângă Manchester.

Steptoe face echipă cu biologul Robert Edwards şi cu un alt ginecolog, John Webster.

Lesley Brown este avertizată că şansele ca operaţia să reuşească sunt slabe.

Imposibilul, posibil

După cezariana realizată de Patrick Steptoe, John Webster se ocupă de naştere. „Aveam nod în stomac, căci, dacă acel copil nu era normal, se termina cu lucrările de cercetare pe tema fecundării in vitro. Dar imediat ne-am dat seama cu toţii că nu erau probleme, totul decursese bine”, îşi aminteşte el.

Webster recunoaşte că a subestimat impactul ştiinţific şi mediatic al evenimentului.

La rândul ei, Louise Brown îşi aminteşte cum a făcut faţă presiunilor, de-a lungul timpului.

La şcoală, nu am avut parte de vreun tratament special. Nimeni nu a râs de mine niciodată. Colegii mă mai întrebau uneori cum am rezistat într-o eprubetă, dar îşi dădeau seama că nu eram diferită şi întrebările ciudate au încetat”, a declarat ea.

Întotdeauna a dat dovadă de discreţie, nu a vrut să iasă în evidenţă cu situaţia ei specială.

Părinţii i-au explicat statutul ei aparte când ea avea 4 ani, înainte de a da piept cu sistemul educaţional. Dar ea nu a realizat decât când avea 10 ani că este primul copil născut în urma unei fecundări in vitro (FIV).

Amintiri

Louise a scris o carte, în care povesteşte şi care a fost prima amintire din copilărie: „Mama mă trecea pe deasupra unei bariere din spatele casei, la un vecin, pentru a încerca să mă ascundă de un jurnalist, care încerca să mă fotografieze”.

Infirmiera care s-a ocupat de pregătirea mamei sale pentru cezariană a fost nevoită să îi monteze cateterul la lumina unei lămpi cu gaz, în plină noapte, pentru a evita trădarea iminenţei naşterii primului copil „din eprubetă”, căci jurnalistul păzea spitalul.

Anul trecut, la aniversare, a acceptat să le răspundă la întrebări jurnaliştilor de la France Info.

Tocmai am petrecut patru ore pentru a răspunde la întrebări pentru interviuri în Marea Britanie, Rusia, Brazilia, Germania etc. Am avut câteva sute de solicitări de interviu”, le-a scris ea într-un email.

Acum, această metodă de inseminare a devenit banală, dar la vremea respectivă, lucrarea lui Edwards şi a lui Steptoe a fost descrisă drept un pas către Iad, de unii.

Se va declanşa Infernul, politic şi moral, peste tot în lume”, spunea James Watson, co-autor al descoperirii structurii ADN, într-o intervenţie în faţa Congresului american, în 1974, potrivit The Atlantic .

Consiliul britanic de cercetare medicală a refuzat să le finanţeze cercetările, scrie Guardian.

Oamenii nu vedeau utilitatea cercetării unei soluţii la problemele de infertilitate şi nu îşi dădeau seama că fertilizarea in vitro putea să le rezolve”, afirmă Martin Johnson, profesor de ştiinţele reproducerii, aflat acum la pensie, care şi-a realizat doctoratul cu Robert Edwards, în anii 1960.

Un copil perfect normal

Lumea se temea, de fapt, că vor fi creaţi aşa-zişii „Frankenbabies”. Cu toate astea, s-a născut un copil perfect normal, sănătos, şi cu plămâni puternici, care a tras un strigăt zdravăn la naştere, să se ştie că este în regulă.

Zbiera, şi zbiera, şi eu am culcat-o în pătuţ, aşa roşie şi furioasă cum era, şi mi-am dat seama rapid că este perfectă, cel puţin în exterior”,  îşi aminteşte Patrick Steptoe în cartea sa intitulată „A matter of Life” („O chestiune de viaţă”).

Naşterea istorică a fost filmată.

În 1982, Louise capătă o soră, pe Nathalie, şi ea născută prin inseminare in vitro. Cele două fete au crescut la Manchester, apoi la Bristol.

La 20 decembrie 2006, Louise a dat naştere – pe cale naturală – unui băiat, Cameron.