Întotdeauna a dat dovadă de discreţie, nu a vrut să iasă în evidenţă cu situaţia ei specială.
Părinţii i-au explicat statutul ei aparte când ea avea 4 ani, înainte de a da piept cu sistemul educaţional. Dar ea nu a realizat decât când avea 10 ani că este primul copil născut în urma unei fecundări in vitro (FIV).
Amintiri
Louise a scris o carte, în care povesteşte şi care a fost prima amintire din copilărie: „Mama mă trecea pe deasupra unei bariere din spatele casei, la un vecin, pentru a încerca să mă ascundă de un jurnalist, care încerca să mă fotografieze”.
Infirmiera care s-a ocupat de pregătirea mamei sale pentru cezariană a fost nevoită să îi monteze cateterul la lumina unei lămpi cu gaz, în plină noapte, pentru a evita trădarea iminenţei naşterii primului copil „din eprubetă”, căci jurnalistul păzea spitalul.
Anul trecut, la aniversare, a acceptat să le răspundă la întrebări jurnaliştilor de la France Info.
„Tocmai am petrecut patru ore pentru a răspunde la întrebări pentru interviuri în Marea Britanie, Rusia, Brazilia, Germania etc. Am avut câteva sute de solicitări de interviu”, le-a scris ea într-un email.
Acum, această metodă de inseminare a devenit banală, dar la vremea respectivă, lucrarea lui Edwards şi a lui Steptoe a fost descrisă drept un pas către Iad, de unii.
„Se va declanşa Infernul, politic şi moral, peste tot în lume”, spunea James Watson, co-autor al descoperirii structurii ADN, într-o intervenţie în faţa Congresului american, în 1974, potrivit The Atlantic .
Consiliul britanic de cercetare medicală a refuzat să le finanţeze cercetările, scrie Guardian.
„Oamenii nu vedeau utilitatea cercetării unei soluţii la problemele de infertilitate şi nu îşi dădeau seama că fertilizarea in vitro putea să le rezolve”, afirmă Martin Johnson, profesor de ştiinţele reproducerii, aflat acum la pensie, care şi-a realizat doctoratul cu Robert Edwards, în anii 1960.
Un copil perfect normal
Lumea se temea, de fapt, că vor fi creaţi aşa-zişii „Frankenbabies”. Cu toate astea, s-a născut un copil perfect normal, sănătos, şi cu plămâni puternici, care a tras un strigăt zdravăn la naştere, să se ştie că este în regulă.
„Zbiera, şi zbiera, şi eu am culcat-o în pătuţ, aşa roşie şi furioasă cum era, şi mi-am dat seama rapid că este perfectă, cel puţin în exterior”, îşi aminteşte Patrick Steptoe în cartea sa intitulată „A matter of Life” („O chestiune de viaţă”).
Naşterea istorică a fost filmată.
În 1982, Louise capătă o soră, pe Nathalie, şi ea născută prin inseminare in vitro. Cele două fete au crescut la Manchester, apoi la Bristol.
La 20 decembrie 2006, Louise a dat naştere – pe cale naturală – unui băiat, Cameron.