Evenimentul Istoric > Articole online > Destinația istorică de weekend: Villa d’Este din Tivoli
Articole online

Destinația istorică de weekend: Villa d’Este din Tivoli

Complexul din orașul italian Tivoli este o capodoperă a grădinilor italiene fiind inclus din 2001 în Patrimoniul Cultural Unesco.

Concentrația impresionantă de fântâni, grote, jocuri de apă și muzică este un model copiat de multe dintre grădinile europene realizate în stilul baroc și manierist.

Aflat la 30 de kilometri de Roma, Tivoli este o oază de obiective istorice, existând mai multe dovezi că aici ar fi trăit oameni încă din secolul al XIII-lea î.Hr.

Puteți vizita castelul Rocca Pia, care datează din secolul al XV-lea, Villa Gregoriană (1835), incluzând ruinele templului de Vesta (secolul I î.Hr), cu superbele cascade care se scurg în râul Aniene; dar și Villa Adriana, un exemplu viu al vieții în Imperiul Roman, complexul rezidențial fiind construit de Împăratul Roman Adrian între 118 și 138 d.Hr.

Villa d’Este rămâne însă atracția turistică și istorică principală în Tivoli. Grădinile au fost proiectele după modelul antic al grădinilor suspendate din Babylon, una dintre cele șapte minuni ale lumii antice. Cocoțat pe dealuri, orașul este traversat pe dedesubt de un aquaduct, o altă mostră de măiestrie inginerească a epocii romane.

Istoria Vilei

Conform site-ului oficial, complexul poartă numele patronului ei spiritual cardinalul Ippolito al II-lea d’Este, fiul ducelui de Ferrara și nepotul Papei Alexandru al VI-lea.

După o încercare eșuată de a deveni Papă la Roma, el a decis să dea viață orașului Tivoli prin renașterea splendorii curților de Ferrara, Roma și Fontainebleau și prin redarea gloriei de altădată a Villei Adriana.

A fost numit guvernator de Tivoli în 1550 și a decis să atașeze o grădină stâncilor suspendate ale  “Valle gaudente”. Lucrările au fost demarate abia în 1560 sub conducerea arhitectului-arheolog și pictor Pirro Ligorio și a arhitectului Alberto Galvani.

Încăperile palatului au fost decorate și pictate de elitele manierismului roman târziu, Livio Agresti, Federico Zuccari, Durante Alberti, Girolamo Muziano, Cesare Nebbia și Antonio Tempesta. Lucrările au fost finalizate până la moartea cardinalului din 1572.

Grădinile au fost realizate sub patronajul cardinalului Alessandro d’Este, care a condus lucrări de restaurare și în interiorul palatului începând cu 1605.

Între 1660-1670, de Villa d’Este s-a ocupat Gianlorenzo Bermini. În secolul al XVIII-lea, domeniul a ajuns în paragină, după ce a fost preluat de Casa de Habsburg.

Grădinile au fost abandonate și vila a devenit o ruină. Multe dintre statuile din grădină, datând de pe vremea lui Ippolito, au fost sustrase.

Situația s-a menținut până la mijlocul secolului al XIX-lea, când Gustav Adolf von Hohenlohe a primit vila de la Ducele de Modena în 1851, cu condiția să se ocupe de restaurarea întregului domeniu. Lucrările au durat 15 ani (1867-1882), iar domeniul și-a recăpătat gloria de altadată.

Unul dintre oaspeții de seamă ai Vilei a fost compozitorul Franz Liszt (Ferenc Liszt, 1811-1886), care a petrecut mult timp pe finalul vieții la Tivoli, unde a și compus “Chiparoșii de la vila d’Este” și “Jocuri de apă la vila d’Este”. Ultimul său concert a fost în 1879, chiar în vila d’Este, o placă comemorativă  amintește la intrarea în palat de oaspetele său de seamă.

La izbucnirea primului Război Mondial, domeniul a fost transferat în proprietatea statului italian.

În 1920 a fost restaurat și deschis publicului larg. Lucrări de restaurare au început și după Al Doilea Război Mondial pentru a remedia pagubele produse de bombardamentele din 1944.

De atunci, restaurarea continuă neîntrerupt. Chiar și astăzi, anumite porțiuni din grădină sunt inaccesibile publicului larg.

La primul nivel al palatului se află apartamentele cardinalului: salonul principal, biblioteca, o capelă, anticamera și dormitorul cu o vedere spectaculoasă.

La nivelul inferior se află prima sală Tiburtina, sala lui Noah sala lui Venus, sala lui Moise, a doua sală Tiburtina, sala de glorie, sala de vânătoare, sala nobilimii, sala fântânii și sala lui Hercules.

În grădină ies în evidență fântâna lui Neptun, fântâna ovală, fântâna Rometta, fântâna celor 100 de fântâni, fântâna bufniței, fântâna dragonilor, fântâna Proserpina, fântâna Dianei de Ephesus sau a ”Mamei Natură” și fântâna de Bichieronni, la care se adaugă grotele și terasele superbe.

Orar

Villa D’este poate fi vizitată de marți până duminică începând cu ora 8.30. Ora de închidere variază în funcție de lună: 16.45 în noiembrie, decembrie și ianuarie, 17.15 în februarie, 18.00 în martie, 19.15 în aprilie, 19.30 din mai până în august, 19.00 în septembrie și 18.15 in octombrie.

Ultima intrare este posibilă cu 60 de minute înaintea orei de închidere. Programul este identic și pentru grădini, care nu pot fi vizitate decât trecând prin toată vila. Nu se poate vizita în zilele de luni, 1 ianuarie, 25 decembrie și ori de câte ori organizatorii consideră că vremea de afară periclitează integritatea vizitatorilor.

Preț

Un tichet la Villa d’Este costă 13 euro, cu posibilitatea organizatorilor de a reduce prețul pe timp de iarnă (noiembrie – mai) la 10 euro. Există preț redus de 2 euro pentru cetățenii UE cu vârste între 18-25 de ani. Intrarea este gratuită pentru cei cu vârsta de sub 17 ani și persoane cu handicap.

Villa Gregoriană se vizitează de marți până duminică între 10. 00-16.00 (martie, noiembrie, decembrie) și 10.00-18.30 (aprilie-octombrie). Ultima intrare cu o oră mai devreme. Închis lunea și de sărbătorile naționale. Preț tichet: 6 euro, copii 3 euro, familii – 15 euro.

 

Villa Adriana este deschisă pe tot parcursul săptămânii de la 9.00 la 17.00 (noiembrie-ianuarie), 18.00 în februarie, 18.30 în martie și octombrie, 19.00 în aprilie și septembrie și 19,30 din mai – august.

Ultima intrare este cu 90 de minute înainte de ore de închidere, fiind vorba de un domeniu de zeci de hectare. Un bilet standard costă 8 euro, iar unul redus 4 euro.

dav

Cum ajung la Tivoli

Cea mai comodă, rapidă și ieftină variantă de a ajunge la Tivoli este trenul. Există două opțiuni de pornire din Roma, gările Tiburtina sau Termini (ambele conectate la rețeaua de metrou). Din Tiburtina trenurile pornesc la 7.10, 8.10, 9.20, 11.10, 11.20, 12.20 și costă 3 euro.

Durata deplasării în ambele cazuri variază între 50 și 70 de minute. Din Termini sunt plecări la 7.15, 9.03 și 13.05, iar tichetul costă 2.60 euro Situația este similară și la întoarcerea din Tivoli.

dav

Trenuri la Termini sunt programate destul de rar (15.32, 17.21 și 22.32) și aproape la fiecare oră la Tiburtina (16.05, 16.42, 18.07, 19.06, 20.00 și 20.44).

La sfârșitul săptămânii, în special duminica, circulă și mai puține trenuri. Pentru situația mersului trenurilor în ziua dorită, consultați pagina oficială a căilor ferate din Italia. 

Din gara Tivoli, Vila Gregoriană se află la 6 minute de mers pe jos (450 metri), traversați podul Ponte Gregoriana și urcați în orașul vechi, unde se află Villa d’Este (1.2 km de gară).

Intrarea în complex este posibilă din fața bisericii Santa Maria Maggiore. Castelul Rocca Pia se află la 300 de metri de Villa d’Este.

dav

Villa Adriana se află la aproape 4 km de Villa d’Este, practic în afara orașului Tivoli.

Se poate ajunge cu autobuzul 4, care pornește din fața Poliambulatorio Piazza Massimo, oprește și în Piazza Garibaldi și vă lasă la Villa Adriana. Autobuzul circulă la un interval de 35-50 minute, iar deplasarea durează aproximativ 20 de minute.

Pe de altă parte, trebuie fie să vă treziți foarte devreme dimineața, fie să fiți într-o formă fizică de invidiat, ca să puteți să vizitați Villa Gregoriana, Villa d’Este și Villa Adriana în aceeași zi, să mai vedeți câte ceva și din orașul vechi din Tivoli și să luați și masa în oraș. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola