Evenimentul Istoric > Articole online > Destinația istorică de weekend: Glasgow, orașul cu cea mai veche catedrală din Scoția
Articole online

Destinația istorică de weekend: Glasgow, orașul cu cea mai veche catedrală din Scoția

În 1190, orașul a găzduit primul mare târg, în timp ce primul pod peste râul Clyde datează din 1285. Orașul a căpătat statut regal în 1611. Un secol mai târziu a devenit un important port de mărfuri, în special zahăr, tutun și bumbac.

În urmă cu 200 de ani, Glasgow depășea populația capitalei Edinbourgh. În 1800 se mândrea cu primul post de poliție municipală din lume. A fost printre primele orașe din Europa care a depășit un milion de locuitori (1921).

Calitatea vieții s-a deteriorat după Primul Război Mondial și criza care a urmat.

Orașul a fost bombardat de Luftwaffe în Al Doilea Război Mondial, a intrat într-un declin economic, iar șomajul a atins cote uriașe în anii 1970.

Mare parte dintre cartierele mărginașe au fost demolate, iar Glasgow a renăscut din propria cenușă, chiar dacă în ultimii 50 de ani a pierdut jumătate din populația orasului (peste 500.000 de oameni).

Universitatea Glasgow

Din punct de vedere al atracțiilor istorice, Glasgow se mândrește cu câteva obiective greu de ratat. Fondată în 1451, este una dintre cele mai vechi universități din țările vorbitoare de limba engleză de pe glob, incluzând toate fostele colonii.

Are forma mai degrabă a unui palat, iar vizitarea grădinilor și a curții interioare este obligatorie pentru oricine se află în Glasgow. Fiind fondată prin decret papal de Papa Nicolae al V-lea, la sugestia regelui James al II-lea, universitatea a avut dintotdeauna o susținere religioasă puternică.

Inițial a fost amplasată lângă catedrala din Glasgow, dar în 1870 a fost mutată pe dealul Gilmorehill.

Astăzi universitatea are și o capelă în memoria celor 755 de studenți care au pierit în timpul Primului Război Mondial.

Pe zidurile interioare sunt trecute numele acestora, la care s-au adăugat 405 nume ai membrilor comunității universitare care și-au pierdut viața în Al Doilea Război Mondial.

Biblioteca universității situată chiar în partea opusă a clădirii centrale, pe Hillhead Street, este una dintre cele mai mari și vechi biblioteci din Europa, ea conține peste 3 milioane de cărți și documente.

Paradoxal, prima femeie care a devenit profesor la Universitatea Glasgow a fost Delphine Parott abia în 1973.

Muzeul Kelvingrove

Construit în 1888, muzeul se află la baza dealului care găzduiește Universitatea Glasgow. Situat în parcul cu același nume, a devenit cunoscut inițial drept Palatul pentru Arte Plastice. Și-a deschis porțile pentru publicul larg abia în 1901. La finalul anilor 90 a intrat într-un proces de modernizare și a fost redeschis în 2006 de Regina Elizabeta a II-a.

Încă din primul an a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din Scoția, cu 2.23 de milioane de vizitatori, fiind și cel mai vizitat muzeu din Marea Britanie, care se află în afara Londrei. Intrarea în cele 22 de galerii este gratuită. Anumite colecții temporare necesită achizitionarea unui bilet de intrare.

Muzeul este deschis zilnic de la 10.00- 17.00, iar duminică de la 11.00. Unele obiecte de artă nu pot fi fotografiate.

Catedrala Glasgow

Este cunoscută și sub numele de High Kirk, St. Kentigern sau St Mungo și se mândrește ca fiind cea mai veche catedrală din Scoția și cea mai veche clădire din Glasgow.

Piatra de temelie a fost depusă în 1136 de către regele David I.

Catedrala a fost finalizată în 1197, acoperișul datând în mod miraculos încă din acea perioadă. Catedrala este considerată și astăzi ca fiind proprietate a Coroanei britanice.

Vizitarea catedralei este gratuită, iar porțile sunt deschise în perioada aprilie – septembrie de luni până sâmbătă între 9:30 și 17:30, duminică între 13:00 și 16:30, iar în perioada octombrie – martie între 10:00 și 15:30. Sunt organizate tururi gratuite (o donație simbolică e oricând binevenită) de 60 de minute între 11:00 și 14:00. Acestea au loc în timpul săptămânii și doar în lunile de vară.

Necropola

O atracție istorică greu de ratat este cimitirul victorian aflat în vecinătatea catedralei.

Pe un deal care oferă o imagine de asamblu unică asupra orașului, necropola a fost inaugurată în 1832 și găzduiește peste 50.000 de suflete, însă nu toate mormintele au primit și o piatră funerară.

Din contră, numele multor decedați nici nu a fost inscripționat pe acestea, fiindcă așa erau obiceiurile la acea vreme. Ar fi vorba despre aproximativ 3.500 de monumente.

După crearea cimitirului Pere Lachaise din Paris, britanicii au luat pentru prima dată în calcul posibilitatea de a schimba legea care prevedea că înmormântarea este o acțiune non-profit. Până atunci era obligația bisericii să se ocupe de cei decedați.

În următorii 20 de ani și-au găsit locul de veci aici numeroși lorzi, sculptori și înalte fețe biserici. Numeroasele statui și monumente transformă necropole într-un muzeu în aer liber, care însă s-ar putea să nu fie pe gustul tuturor. Vizitarea este posibilă zilnic între 7:00 și 16:30.

Primăria și Biblioteca Mitchell

 Primăria a fost inagurată în 1888 de Regina Victoria și este principala atracție istorică din piața centrală a orașului, George Square. Vizitarea gratuită este permisă de luni până vineri între 9:00-17:00.

Construit în 1877, palatul impresionant Mitchell Library găzduiește astăzi 1,3 milioane de volume, dar și arhivele orașului Glasgow. Aflat pe North Street, clădirea este compusă astăzi și din teatrul Mitchell cu 418 locuri. Vizitarea bibliotecii este posibilă de luni până sâmbătă de la 9:00 la 17:00.

Dacă mai aveți timp vă recomandăm și Galeriile de Artă Modernă, clădire impresionantă aflată în apropriere de piața centrală, Riverside Museum, o bună ocazie de a vedea zona orașului de-a lungul râului Clyde, dar și Palatul Poporului inaugurat în 1898, atractiv mai degrabă pentru grădinile sale de iarnă.

Cum ajung în Glasgow

De la Aeroportul Internațional Glasgow, aflat la 15 km de piața centrală George Square, pornește la fiecare 12 minute autobuzul express 500. Acesta oprește de patru ori și ajunge în centrul orașului în cel mult 20 de minute.

Biletul cumpărat direct de la șofer sau online costă 8,50 lire (4,50 pentru copii), în timp ce un bilet dus-întors cu întoarcere deschisă costă 14 lire (7 pentru copii).

Pornind din vest (Kelvingrove si Universitatea Glasgow), trecând pe lângă  Biblioteca Mitchell, Galeriile de Artă Modernă și George Square, ajungeți în est la catedrală și cimitir în mai puțin de 50 minute de mers pe jos (4,5km). 

Registration

Aici iti poti reseta parola