Muzeul Național al Danemarcei a anunțat că bijuteria a fost găsită într-un câmp din Iutlanda de Vest, Danemarca, de un căutător de comori pe nume Frants Fugl Vestergaard, cu ajutorul unui detector de metale.
Potrivit Muzeului Național al danemarcei, acest cercel de aur provine probabil din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord și este prima descoperire a unui astfel de obiect în nordul Europei, o regiune dominată în acele vremuri de vikingi.
Un dar de la împăratului din Constantinopole?
Muzeul din Copenhaga consideră că cercelul își are originea în Bizanț sau Egipt și este probabil un cadou de la împăratul Bizanțului pentru o căpetenie a viking.
Specialiștii spun că e posibil ca împăratul bizantin să fi dăruit cercelul uneia dintre gărzile lui, un viking danez.
Piesă de aur, care este expusă în Muzeul din Copenhaga începând de luni, este extrem de rară. Numai câteva artefacte similare au fost găsite în întreaga lume.
„Cunoaștem doar 10-12 obiecte de acest fel în întreaga lume și nu am găsit niciodată unul în Scandinavia”, declarat Peter Pentz, unul dintre experții muzeului danez .
Potrivit lui Pentz, în timp ce vikingii cumpărau sau jefuiau mii de monede de argint în incursiunile lor războinice și expedițiile comerciale, rar se găsesc astfel de bijuterii în prada lor.
Locul descoperirii, un câmp din Iutlanda de Vest. i-a surprins pe experți, deoarece în apropiere nu există nicio localitate vikingă cunoscută.
Cercelul amintește de faimoasa Cruce Dagmar
Cercelul este format dintr-o placă de aur în formă de semilună și este încrustat cu email într-un cadru din fire de aur decorat cu bile mici de aur și benzi din același material. Sunt înfățișate două păsări stilizate în jurul unei plante, care simbolizează probabil pomul vieții.
Cercelul amintește de Crucea Dagmar, găsită într-un mormânt din biserica Ringsted St. Bendt. Crucea a fost găsită în 1683 într-unul dintre mormintele regale din Biserica St. Bendt din Ringsted. Există o diferență.
„Smalțul de pe cercel nu este de aceeași calitate ca cel folosit pentru crucea Dagmark”, spune Prentz.
„Dar crucea Dagmar a fost găsită în mormântul unei regine, acolo unde era normal să fie vorba de obiecte scumpe, pe când cercelul a fost găsit pe un câmp din Iutlanda de Vest”, notează Daily Express.