Descoperirea oferă o nouă mostră despre teama omului față de puterile supranaturale, dar și față de un pericol iminent real.
Conform g-geschichte.de, în cursul unor investigații arheologice într-un cimitir de copii din Lugnano, regiunea Umbria, au fost descoperite schelete datând din secolul al V-lea, care au avut parte de un tratament special înainte de înmormântare.
Cu piatra în gură
În gura unui copil a fost găsită o piatră mare. Arheologii italieni, sprijiniți de colegi de la universitățile americane Arizona și Stanford, sunt convinși că este vorba despre un ritual.
Printr-un astfel de demers s-a încercat îndepărtarea unor spirite malefice, mai exact reîncarnarea după moarte a copilului într-un vampir.
Pe de altă parte, experții nu exlud posibilitatea unui pericol real, cimitirul fiind plin de persoane decedate în urma malariei, astfel că teama populației din regiune față de boala contagioasă pare îndreptățită.
Malaria
„Știm că romanii erau atât de speriați de vampiri și de spirite rele, încât erau în stare să folosească vrăjitoare pentru a îndepărta spiritele malefice din corpurile umane. Ei erau foarte convinși că în fiecare om zace un demon care trebuie împiedicat să părăsească trupul după deces“, susține arheologul David Soren, care din 1987 se ocupă de investigații arheologice în cimitirul din Lugnano.
Maleficul în acest caz era însă boala numită malarie.
În aproprierea scheletelor s-au găsit oase de câini și păsări, care foarte probabil au fost sacrificate în cursul ritualurilor.
Sunt diferențe evidente în modul în care au fost înmormântate persoanele decedate în acea vreme.
Ele diferă în funcție de cultură și regiuni, însă au un element comun: teama de supranatural și de destinul tragic.