Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Descoperire istorică: Kilograme de aur ascunse în curtea unui cetățean danez
Articole online

Descoperire istorică: Kilograme de aur ascunse în curtea unui cetățean danez

Comorile ascunse încă din Epoca Fierului

Vânătorul de comori, Ole Ginnerup Schytz, a descoperit tezaurul pe un teren deținut de unul dintre foștii săi colegi de clasă din orașul Vindelev. La câteva ore după ce a analizat zona, Schytz a descoperit una dintre  „cele mai mari, mai bogate și mai frumoase comori din istoria daneză”, au declarat reprezentanții Muzeelor ​​Vejle.

Tezaurul de 1.500 de ani conține aproape 2 kilograme de aur, inclusiv medalioane mari, de dimensiunea unei farfurii. Săpăturile efectuate pe sit de către Muzeul Vejle în colaborare cu Muzeul Național al Danemarcei, au dezvăluit că obiectele din aur au fost îngropate sub o casă, ceea ce poate indica faptul că orașul a fost un sat foarte bogat în Epoca Fierului.

Arheologii au presupus că această comoară ar fi fost îngropată de o persoană cu un statut important. „Doar un membru al înaltei societăți ar fi putut aduna o comoară atât de mare cât cea găsită de Schytz”, a declarat Mads Ravn, șef de cercetare la Muzeul Vejle.

Tezaurul conține monede romane turnate în bijuterii, fiind folosită o tehnică unică care nu fusese văzută până în momentul în care a fost descoperită comoara. Unele artefacte, împreună cu inscripțiile runice, se referă la conducătorii contemporani, iar alții la mitologia nordică.

Comoara a scos la iveală și monede mai vechi care datau încă din perioada Imperiului Roman, inclusiv o monedă de aur care îl reprezintă pe Constantin cel Mare, primul împărat roman care s-a convertit la creștinism.

Tezaurul va fi expus în 2022

Este posibil ca cel care a îngropat acest tezaur să o fi făcut în urma unei mari erupții vulcanice care a zguduit Europa în anul 536 d.Hr., când în atmosferă a existat un nor de sulfat și cenușă, care a blocat lumina soarelui, scăzând astfel temperaturile din emisfera nordică. Nu este clar unde a fost localizat vulcanul, însă erupția acestuia poate fi pusă pe seama foametei, pandemiilor și declinului socio-economic care a urmat, a constat un studiu din 2015.

În anii care au urmat erupției, mulți oameni din Scandinavia au îngropat tezaure, eventual pentru a-i proteja de dușmani sau pentru a-i potoli pe zei. De fapt, în Danemarca au fost găsite peste 40 de kilograme de aur îngropate în timpul epocii fierului, au spus reprezentanții muzeelor.

Tezaurul Vindelev va fi expus la Muzeul Vejle, care se va deschide pe 3 februarie 2022. Expoziția, o colaborare cu Muzeul Moesgaard din Danemarca, va aprofunda povestea conexiunilor și alianțelor din est și va explica modul în care Regatul danez a pus bazele dinastiei Jelling.

Registration

Aici iti poti reseta parola