Cercetătorii au anunţat, într-un studiu publicat miercuri, descoperirea primelor situri arheologice aborigene subacvatice în largul coastelor nord-vestice ale Australiei.
Artefactele descoperite sunt vechi de mii de ani şi datează din timpurile în care teritoriul aflat acum pe fundul mării făcea parte din ţinutul uscat, a precizat echipa internaţională de arheologi în studiul publicat de revista Plos One și citat de Agerpres.
Cele două situri subacvatice oferă noi dovezi cu privire la viaţa aborigenă şi au scos la iveală sute de instrumente din piatră, inclusiv pietre de măcinat, au precizat cercetătorii.
„Noile descoperiri sunt un prim pas către explorarea ultimei frontiere a arheologiei australiene’”, a spus conducătorul studiului, Jonathan Benjamin, profesor-asociat în cadrul Flinders University.
Teritoriul înghițit de ape
O suprafaţă de peste 30% din teritoriul uscat al Australiei a fost înghiţită de ape în urma creşterii nivelului mărilor după cea mai recentă glaciaţiune, care a avut loc cu 2,6 milioane de ani în urmă.
„Acest lucru înseamnă că o cantitate impresionantă de izvoare arheologice care documentează vieţile populaţiei aborigene se află acum sub apă’”, a spus Benjamin.
„Acum avem în sfârşit prima dovadă că cel puţin unele dintre aceste dovezi arheologice au supravieţuit fenomenului de creştere a nivelului apelor’”, a spus cercetătorul.
Un număr de 269 de artefacte au fost descoperite la Cape Bruguieres, la circa 2,4 metri sub nivelul mării din epoca modernă, au precizat cercetătorii, iar potrivit datării şi analizei cu carbon, ”situl are o vechime de cel puţin 7.000 de ani”.
La cel de-al doilea sit, cu o vechime estimată la cel puţin 8.500 de ani, situat la Flying Foam Passage, cercetătorii au descoperit o sursă subterană de apă dulce.