Evenimentul Istoric > Articole online > Descoperă din Evenimentul Istoric detaliile unui incident secret: Stalin a mâncat bătaie la aniversarea Marii Revoluții
Articole online

Descoperă din Evenimentul Istoric detaliile unui incident secret: Stalin a mâncat bătaie la aniversarea Marii Revoluții

În noul număr Evenimentul Istoric vă dezvăluim noi subiecte de istorie adevărată. În cele 124 de pagini poți citi detalii despre bărbatul care l-a bătut pe Stalin chiar la aniversarea Marii Revoluții, motivul pentru care un ofițer a devenit prizonier la Auschwitz, dar și informații despre moartea suspectă a lui Ionel Brătianu.

În data de 7 noiembrie 1927, zecile de mii de spectatori ce așteptau cu nerăbdare începerea paradei militare dedicate celei de-a 10-a aniversări a ”Marii Revoluții Socialiste din Octombrie” au fost martorii unui eveniment fără precedent – conducătorul statului sovietic, Iosif Stalin, a fost luat la bătaie chiar pe tribuna Mausoleului lui V. I. Lenin.

Potrivit tradiției instituite după încheierea războiului civil, fiecare aniversare a venirii bolșevicilor la putere era sărbătorită cu un fast sporit, astfel că celebrarea celei de-a 10-a aniversări trebuia să fie mult mai fastuoasă decât cele precedente. Potrivit aceleiași tradiții, membrii Biroului Politic și ceilalți oficiali din conducerea Uniunii Sovietice urmăreau parada militară și defilarea colectivelor de oameni ai muncii de la înălțimea tribunei Mausoleului lui V.I.Lenin, securitatea acestora fiind asigurată de trei cordoane succesive de pază, primul fiind format din milițieni, al doilea, din militari ai Armatei Roșii, iar al treilea, din agenți ai trupelor de securitate ai OGPU / NKVD.

În plus, securitatea lui Stalin mai era asigurată și de două trupe separate de bodyguarzi personali, prima fiind formată în exclusivitate din combatanți de elită letoni și lituanieni, iar a doua, din georgieni de cea mai mare încredere, cei mai mulți dintre aceștia foști camarazi interlopi ai dictatorului, din perioada așa-ziselor ”exproprieri revoluționare” pentru casieria partidului bolșevic. Cine a fost bărbatul care a îndrăznit să îl atace și cum a fost posibil așa ceva, în condițiile în care Stalin era cel mai bine păzit dintre toți liderii URSSului de atunci, aflați din noul număr al revistei Evenimentul Istoric, acum la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro

În cele 124 de pagini ale revistei Evenimentul Istoric, ai ocazia să descoperi și detalii neștiute despre ororile din lagărul de la Auschtwitz din partea mărturiilor unui ofițer devenit prizonier.

Witold Pilecki a fost un soldat al rezistenței poloneze care în urmă cu 78 de ani a fost închis în lagărul de concentrare din Auschwitz timp de doi ani și jumătate. În prezent, este recunoscut ca fiind singura persoană închisă voluntar în lagăr în timpul ocupației germane a Europei.

Pe 19 septembrie 1940, trupele germane SS au făcut exact ceea ce spera Pilecki: l-au capturat pe străzile din Varșovia și l-au adus la Auschwitz. Timp de doi ani și jumătate, acesta a fost prizonier al lagărului. Pilecki a descris atmosfera din Auschwitz drept o altă lume, spunând că „și-a luat rămas bun de la tot ce știam până acum pe acest pământ și am intrat în ceva care pare că nu mai are legătură cu normalul”. Pentru ce a fost conceput lagărul și prin ce a trecut ofițerul Pilecki descoperiți în noul număr al revistei Evenimentul Istoric.

Totodată, în acest număr al revistei Evenimentul Istoric pe care îl găsești la punctele de difuzare a presei și online pe www.agoramag.ro, dezvăluim moartea secretă a lui Ionel Brătianu.

Puțini bărbați de stat și-au pus cu atâta putere amprenta asupra istoriei românești ca Ion I.C. Brătianu (Ionel). De cinci ori președinte al Consiliului de Miniștri, de trei ori ministru de interne, de două ori ministru al apărării naționale și tot de două ori ministru al afacerilor externe și al lucrărilor publice, Ionel Brătianu are, fără îndoială, un merit imens în ceea ce privește reîntregirea țării. N-a fost un sfânt. Ministru de Interne în vremea răscoalei din 1907, Ion I.C. Brătianu a condus represiunea cruntă împotriva țăranilor răsculați. În ultimii ani ai vieții lui Ion I.C. Brătianu, amintirea răscoalei din 1907 se estompase. Brătianu era numai eroul reîntregirii naționale. Numit de dușmani „Vizirul” sau „Sultanul”, Brătianu se lăuda că poate pleca și reveni la putere după bunul său plac. Influența sa asupra regelui Ferdinand era uriașă. Care a fost cauza morții barbatului căruia îi datorăm România Mare aflați din noul număr al revistei.

Dacă vrei să colecționezi Evenimentul Istoric, cea mai mare revistă de istorie din România ce conține 124 de pagini, te invităm să te abonezi!

Poți opta pentru un abonament în varianta print sau poți să te bucuri de versiunea online a revistei, direct pe tableta, computerul sau telefonul tău. În plus economisești bani şi primeşti revista la tine acasă!

Registration

Aici iti poti reseta parola